Ανθρωπολογία και συμβολισμός στην Ελλάδα

Περιγραφή
Το ανά χείρας βιβλίο «Συμβολισμός και ανθρωπολογία στην Ελλάδα» είναι το τρίτο στη σειρά αυτοτελών εκδόσεων της Ελληνικής Εταιρείας Εθνολογίας μετά τα «Οι Ρομά στην Ελλάδα» (2002) και «Όψεις της ανθρωπολογικής σκέψης και έρευνας στην Ελλάδα» (2004). Και οι τρεις εκδόσεις διέπονται από το ίδιο σκεπτικό ανθρωπολογικών/εθνολογικών μελετών που στηρίζονται σε εθνογραφικό υλικό προερχόμενο από τον ελλαδικό χώρο και πραγματεύονται σημαντικά κεφάλαια της ανθρωπολογίας, όπως εθνοπολιτισμικές ομάδες, ανθρωπολογική θεωρία και έρευνα, συμβολισμός.
Η ιδέα για την πραγματοποίηση της παρούσας έκδοσης ωρίμασε με τη διεξαγωγή του κύκλου ομιλιών-διαλέξεων με τίτλο «Ανθρωπολογία και συμβολισμός» την άνοιξη του 2006, στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος θεματικών κύκλων-διαλέξεων της Ελληνικής Εταιρείας Εθνολογίας.
Οι δημοσιευόμενες πρωτότυπες μελέτες ερευνούν και ερμηνεύουν διάφορες πλευρές του συμβολικού και του φαντασιακού στη νεότερη Ελλάδα, καλύπτοντας μια ευρεία θεματική περιοχή (θρησκεία/κοσμολογία, γλώσσα, ετερότητα, χώρος, υλικός πολιτισμός, διαβατήριες τελετές κ.ά.), όπου διαπιστώνεται αισθητή πενιχρότητα και απουσία ολοκληρωμένων μελετών.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στους συναδέλφους Μαρία Βραχιονίδου, Βάσω Γεμενή, Μαρία Κουμαριανού, Ορέστη Λιντερμάγιερ και Γιούλη Μάλαινου για την αφιλοκερδή μετάφραση των ξενόγλωσσων κειμένων.
Η παρούσα έκδοση δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος «Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου», το οποίο ευχαριστούμε θερμά.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Η πρόεδρος
Δρ Ανδρομάχη Οικονόμου
Περιέχονται τα κείμενα:
– Ελευθέριος Π. Αλεξάκης, «Εισαγωγή: Ανθρωπολογικές διαδρομές στο συμβολικό και το φαντασιακό: ρήξεις και συγκλίσεις»
– Ελευθέριος Π. Αλεξάκης, «Χορός, θυσία, νεκροί: Τελετουργίες έρωτος και τελετουργίες αίματος στην Ελλάδα»
– Ευάγγελος Γρ. Αυδίκος, «Η γουρνοχαρά στη δυτική Θεσσαλία: σύμβολα και κοινωνική αναπαραγωγή»
– Λεωνίδας Βουρνέλης, David Sutton, «Νομισματικές γεύσεις: συμβολισμός και μνήμη στη μετάβαση προς το ευρώ»
– Γεώργιος Δρέττας, «Οι κλέφτρες της φωνής. Συμβολή στη μελέτη της αναπαράστασης του γυναικείου σώματος στους Έλληνες του Πόντου»
– Juliet du Boulay, «Ο συμβολισμός τη γης σ’ ένα χωριό της ορθόδοξης Ελλάδας»
– Renee Hirschon, «Πέρα από την ύλη: Ο συμβολικός κόσμος στον ελληνικό οικιστικό χώρο»
– Margaret Kenna, «Ονοματοδοσία, κληρονομιά, και η μοίρα της ψυχής: σκέψεις για τη συνέχιση και την αλλαγή των συμβολικών πρακτικών σ’ ένα κυκλαδίτικο νησί»
– Ορέστης Λιντερμάγιερ, «Ο συμβολισμός της χριστιανικής μισαλλοδοξίας»
– Νένη Πανουργιά, «Αποσπάσματα του Οιδίποδα. Η ανθρωπολογία στις παρυφές της ιστορίας»
– Μαριλένα Παπαχριστοφόρου, «Αφηγηματικότητα, χώρος, σύμβολα: συνομιλώντας μ’ ένα νησιωτικό τοπίο»
– Λουκάς Δ. Τσιτσιπής, «Συμβολική πρακτική και ανθρωπολογική προσέγγιση στην Ελλάδα»
– Βασιλική Χρυσονθοπούλου, «Εορταστικές τελετουργίες, συμβολισμός και ταυτότητα στις κοινότητες της ελληνικές διασποράς»

Συγγραφέας : Συλλογικό έργο, Αλεξάκης Ελευθέριος Π., Αυδίκος Ευάγγελος Γ., Βουρνέλης Λεωνίδας, Sutton David καθηγητής ανθρωπολογίας, Δρέττας Γεώργιος, Du Boulay Juliet, Hirschon Renée, Kenna Margaret E., Λιντερμάγιερ Ορέστης, Πανουργιά Νένη, Παπαχριστοφόρου Μαριλένα, Τσιτσιπής Λουκάς Δ., Χρυσανθακοπούλου Βασιλική
Επιμελητής : Αλεξάκης Ελευθέριος Π., Βραχιονίδου Μαρία, Οικονόμου Ανδρομάχη
Εκδότης : Ελληνική Εταιρεία Εθνολογίας
Έτος έκδοσης : 2008
ISBN : 960-87468-2-5
Σελίδες : 363
Σχήμα : 24χ17
Κατηγορίες : Συμβολισμός, Ανθρωπολογία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 30.33 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.