Ανθολόγιο

Περιγραφή
Ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ υπήρξε ο κορυφαίος θεατρικός συγγραφέας της Αναγέννησης. Απαράμιλλος ποιητής και αξεπέραστος δραματουργός, το έργο του παραμένει διαχρονικό και ανατέμνει όλα τα μεγάλα ζητήματα της ανθρώπινης ύπαρξης.
Το Ανθολόγιο περικλείει όλη τη μαγεία της τέχνης του μεγάλου ελισαβετιανού. Όλος ο Σαίξπηρ σε έναν και μόνο τόμο. Απόσταγμα των σημαντικότερων στιγμών του, αποθησαυρίζει στις σελίδες του το σαιξπηρικό έργο και καταδεικνύει ότι παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ. Ένα έργο που πάντα θα μας μαγεύει και που πάντα διαβάζεται με τον ίδιο ενθουσιασμό και την ίδια αγωνία.1564. Γεννιέται ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.
1582. Ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ παντρεύεται την Ανν Χάθαγουεη.
1592. Πρώτη παράσταση (;) των έργων «Ερρίκος ο Στ΄» (1,2,3), «Ριχάρδος ο Γ΄» και «Τίτος Ανδρόνικος».
1593. Δημοσιεύεται το ποίημα «Αφροδίτη και Άδωνις» του Σαίξπηρ. Πρώτη παρασταση (;) των έργων «Το ημέρωμα της Στρίγγλας», «Η κωμωδία των παρεξηγήσεων», «Οι δύο άρχοντες από τη Βερόνα» και «Αγάπης αγώνας άγονος».
1594. Δημοσίευεται το ποίημα του Σαίξπηρ «Ο βιασμός της Λουκρητίας». Πρώτη παράσταση (;) του έργου «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». «Ο Βασιλιάς Ληρ» καταχωρίζεται στο μητρώο των βιβλιοπωλών. Ο Φίλιπ Χένσλοου αναφέρει στο ημερολόγιο του το ανέβασμα των έργων «Τίτος Ανδρόνικος» και «Το ημέρωμα της Στρίγγλας».
1595. Ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ αναφέρεται μεταξύ των ηθοποιών που έδωσαν παραστάσεις στη βασίλισσα και πληρώνεται 20 λίρες. Πρώτη παράσταση (;) των έργων «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» και «Ριχάρδος ο Β΄».
1596. Χορηγείται θυρεός στον Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Πρώτη παράσταση (;) του «Βασιλιά Ιωάννη» και του «Εμπόρου της Βενετίας».
1597. Πρώτη παράσταση (;) του έργου «Ερρίκος Δ΄».
1598. Ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ καταγράφεται ως φοροφυγάς. Πρώτη παράσταση των έργων «Ερρίκος ο Στ΄» (2) και «Πολύ κακό για το τίποτα».
1599. Ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ αναφέρεται ως μέτοχος του οικοπέδου του θεάτρου «Σφαίρα» και οφειλέτης φόρων. Πρώτη παράσταση (;) των έργων «Ερρίκος ο Ε΄», «Όπως σας αρέσει» και «Ιούλιος Καίσαρας».
1600. Αναφέρεται ότι ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ οφείλει 13 σελίνια και 4 πένες φόρο στο Σάσεξ. Πρώτη παράσταση (;) των έργων «Οι εύθυμες κυράδες του Ουίνδσορ» και «Τρωίλος και Χρυσηίδα».
1601. Πρώτη παράσταση (;) των έργων «Όπως σας αρέσει» και «Άμλετ».
1602. Ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ αγοράζει 107 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης στο Παλιό Στράτφορντ και ένα σπίτι στο Τσάπελ Λέην. Πρώτη παράσταση (;) του έργου «Δωδέκατη νύχτα».
1603. Τελευταία συμμετοχή του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ ως ηθοποιού στο θέατρο. Το «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» παίζεται στο Χάμπτον Κορτ.
1604. Ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ αναφέρεται στην έκθεση του «Master of the Great Wardrobe» (Υπεύθυνος του Βασιλικού Βεστιαρίου) ως παριστάμενος με το θίασο οι «Άνθρωποι του Βασιλιά» στον εορτασμό της στέψης του βασιλιά Ιακώβου Α΄. Παρουσιάζεται στο Ουάιτχολ το έργο «Οθέλλος». Παρουσιάζονται στην Αυλή τα έργα «Εύθυμες κυράδες του Ουίνδσορ». Πρώτη παράσταση (;) των έργων «Τέλος καλό, όλα καλά» και «Οθέλλος».
1605. Παρουσιάζονται στην Αυλή τα έργα «Αγάπης αγώνας άγονος» και «Ερρίκος ο Ε΄» στις 7 Ιανουαρίου και ο «Έμπορος της Βενετίας» στις 10 και 12 Φεβρουαρίου.
1606. Γεννιέται ο θεατρικός συγγραφέας Ουίλλιαμ Ντάβεναντ, που ισχυριζόταν πως ήταν νόθος γιός του Σαίξπηρ. Παίζεται ο «Βασιλιάς Ληρ» στο Ουάιτχολ. Πρώτη παράσταση (;) των έργων «Μάκμπεθ» και «Βασιλιάς Ληρ».
1607. Πρώτη παράσταση (;) των έργων του Σαίξπηρ «Αντώνιος και Κλεοπάτρα», «Κοριολανός» και «Τίμων ο Αθηναίος».
1611. Πρώτη παράσταση (;) των έργων του Σαίξπηρ «Το χειμωνιάτικο παραμύθι» και «Τρικυμία».
1613. Ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ αγοράζει σπίτι στην περιοχή Μπλακφράϊαρς. Πρώτη παράσταση (;) του έργου «Ερρίκος ο Η΄».
1615. Ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ αντιδικεί με τον Μάθιου Μπέικον για την ιδιοκτησία του θεάτρου «Μπλακφράϊαρς».
1616. Ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ υπογράφει τη διαθήκη του στις 25 Μαρτίου. Θάνατος και ταφή στις 25 Απριλίου.

Συγγραφέας : Shakespeare William 1564-1616
Μεταφραστής : Μπελιές Ερρίκος Γ.
Φορέας : Μπελιές Ερρίκος Γ.
Εκδότης : Κέδρος
Έτος έκδοσης : 2016
ISBN : 960-04-4670-9
Σελίδες : 392
Σχήμα : 21χ14
Κατηγορίες : Αγγλικά θεατρικά έργα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 26.55 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.