Ανθολόγιο θεατρικών μονολόγων: Αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς

Περιγραφή
Στο “Ανθολόγιο θεατρικών μονολόγων: Αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς” ανθολογούνται τα έργα των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων από την κλασική μέχρι και την ύστερη αρχαιότητα. Υπάρχουν εισαγωγές στην τραγωδία, την αρχαία, μέση, νέα κωμωδία, το μίμο, και στα είδη των ελληνιστικών χρόνων μέσω των βιογραφικών στοιχείων των συγγραφέων, ή της παρουσίασης των μύθων, ή της ενότητας έργων (π.χ. Θεών Διάλογοι, Εταιρικοί Διάλογοι), τα οποία παρατίθενται σε κάθε περίπτωση, οι μονόλογοι που έχουν επιλεγεί απ’ το κάθε ένα ξεχωριστά και τέλος η ταυτότητα της έκδοσης και του μεταφραστή που επιλέχθηκε. Έχει τηρηθεί κατά το δυνατόν διαδοχική χρονολογική σειρά με κριτήριο τον χρόνο γραφής των έργων. Κατά συνέπεια έχουμε μια αντιπροσωπευτική εικόνα του αρχαίου ελληνικού θεάτρου και δείγματος γραφής όλων των ακέραια διασωθέντων έργων των Αισχύλου, Σοφοκλή, Ευριπίδη, Αριστοφάνη, Μένανδρου και Ηρώνδα, αλλά και κατ’ επιλογήν από τα ακέραια διασωθέντα έργα, που προσφέρονται δραματουργικά και υποκριτικά των Θεόκριτου και Λουκιανού. Περαιτέρω, παρατίθενται: ένα χρήσιμο αλφαβητικό ευρετήριο όρων της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας και ακολούθως στις σημειώσεις η καταγραφή ανά συγγραφέα και έργο όλων των ταυτοτήτων των μεταφράσεων και αποδόσεων, που έχουν εκδοθεί από τις αρχές του εικοστού αιώνα μέχρι και σήμερα που εντοπίστηκαν στα αρχεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης και διασταυρώθηκαν με τα αρχεία του ΕΚΕΒΙ. Τέλος καταχωρείται τόσο η γενική όσο και η ειδική βιβλιογραφία, που χρησιμοποιήθηκε.
Η σύνθεση αυτής της συλλογής στοχεύει να δημιουργήσει έναν ιστό που θα καθοδηγεί στο μονοπάτι της αρχαίας ελληνικής δραματουργικής πορείας, της μήτρας της τέχνης του θεάτρου. Αποτελεί το πρώτο μέρος της προσπάθειας να καλυφθεί η πορεία του ελληνικού θεάτρου από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Έτσι, σε συνδυασμό με το Ανθολόγιο Θεατρικών Μονολόγων-Ξένοι Συγγραφείς, που ήδη κυκλοφορεί, επιθυμία μας είναι να ολοκληρωθεί η ύπαρξη πρακτικών βοηθημάτων ή επιτομών της θεατρικής τέχνης χρήσιμων για τους σπουδαστές, τους δασκάλους και πάσης φύσεως συνενόχους θεωρητικά και πρακτικά της υποκριτικής τέχνης, ή τελικά, απλώς εκείνων που την αγαπούν και επιθυμούν να αποκτήσουν μια “μικρή θεατρική βιβλιοθήκη”.Η Ειρήνη Κανακάκη σπούδασε στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Ακολούθησε θεατρικές σπουδές στο Atelier Υποκριτικής του Κέντρου Λαϊκού Θεάτρου και στη Δραματική Σχολή Αθηνών (του Γ. Θεοδοσιάδη). Έχει εργαστεί ως ηθοποιός στο θέατρο και την τηλεόραση. Ασχολείται με τη μελέτη και τη διδασκαλία της ιστορίας του θεάτρου, της τέχνης και της τεχνικής της δημιουργικής γραφής, με την πρωτότυπη γραφή, τη διόρθωση, την επιμέλεια και τη μετάφραση κειμένων. Το 2010 εγκρίθηκε η εκπόνηση διδακτορικής της διατριβής στη Σχολή Καλών Τεχνών, του Τμήματος Σπουδών Ναυπλίου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Πρωτότυπα θεατρικά της έργα έχουν παρασταθεί στην Αθήνα και την επαρχία, εκ των οποίων έχουν δημοσιευτεί, ή εκδοθεί: η δραματική κομεντί διασκευασμένη σε νουβέλα “Άσε με να καπνίσω το δάκρυ σου” (εκδ. “Πλέθρον”, 1996), το δραματικό μονόπρακτο “Το τελευταίο επουράνιον άρωμα”, στο θέατρο Χυτήριο, 2007, η πολιτική παρωδία “7 συγγραφείς κάνουν βαρελάκια στους τάφους τους”, Πορφύρα, 2008.

Φορέας: Κανακάκη Ειρήνη
Συγγραφέας: Συλλογικό έργο, Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευριπίδης 480-406 π.Χ., Αριστοφάνης 445-386 π.Χ., Μένανδρος 342-292 π.Χ., Ηρώνδας, Θεόκριτος (300-260 π.Χ), Λουκιανός ο Σαμοσατεύς, Κανακάκη Ειρήνη
Μεταφραστής: Συλλογικό έργο
Επιμελητής: Κανακάκη Ειρήνη
Εκδότης: Φίλντισι
Έτος έκδοσης: 2012
ISBN: 960-99677-3-6
Σελίδες: 526
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Ελληνικό δράμα (Τραγωδία) – Ερμηνεία και κριτική, Ελληνικό δράμα (Τραγωδία), Ελληνικό δράμα (Κωμωδία), Ελληνικό δράμα (Κωμωδία) – Ερμηνεία και κριτική, Ελληνικό δράμα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 16.28 €