Ανατολικά της γεύσης

Περιγραφή
“Μαμά, τα ‘χεις γραμμένα αυτά που μαγειρεύεις;” ήταν ένα συχνό ερώτημα στο σπίτι. Κάτι σαν συγκρατημένη αγωνία αυτών που δεν θέλουν να αποκοπούν… μετά από τις μυρουδιές του σπιτιού που φτάνουν ψηλά κι αγγίζουν αυτούς που μας τις εμπιστεύθηκαν. Υπενθύμιση του χρέους να προστατευθούν αξίες όπως οι γεύσεις οι δεμένες με αναμνήσεις. Αυτές που, ανώνυμες νοικοκυρές του Ελληνισμού της Ανατολής, ως δίαυλοι πολιτισμού, μετέφεραν στις άυλες αποσκευές τους.
Η περιγραφή των συνταγών, σχετικά εύκολη. Η έγνοια, όμως, μέσα απ’ αυτή να αναδυθεί η γιορτινή ατμόσφαιρα, η τελετή της προετοιμασίας και της παρασκευής των φαγητών και των γλυκών, μεγάλη. Μακάρι τα σχόλια, το όνομα και η πόλη προέλευσής τους, οι φωτογραφίες προσώπων και τόπων που τις συνοδεύουν να συμβάλλουν σ’ αυτό.
Η κύρια ύλη του βιβλίου, το κεφάλαιο “Ανατολικά της γεύσης”, είναι πέρασμα από την προφορική στη γραπτή μύηση και στα παραδοσιακά μαγειρέματα, αλλά συγχρόνως, και κυρίως ίσως, είναι και ελάχιστος φόρος τιμής στις γιαγιάδες και τις μάνες, πρόσφυγες πρώτης γενιάς, οι οποίες, μαγειρεύοντας ευρηματικά, διδακτικά και με το ήθος που δίνει το δέσιμο με την παράδοση, λειτούργησαν λυτρωτικά για τα επώδυνα τραύματα που κουβαλούσαν οι οικογένειές τους.
Το κεφάλαιο (υπό μορφή παραρτήματος) με τίτλο “Όταν κάναμε πως τρώμε” αναφέρεται στα φαγητά κατά την περίοδο της μεγάλης πείνας στην Κατοχή (κυρίως από το τέλος του 1941 μέχρι τα μέσα του 1942). Είναι κι αυτό ένας φόρος τιμής σε όσους είχαν την ευθύνη να θρέψουν ψυχές τότε. Περιβάλλει με σεβασμό τους ευρηματικούς και ασύλληπτης ποικιλίας συνδυασμούς των όποιων και όσων υλικών εξοικονομούσαν κάθε μέρα για τα μαγειρέματά τους. Λύσεις που υπογραμμίζουν τη δύναμη της ανάγκης για επιβίωση.Η Ιωάννα Αραμπατζή-Τζανουδάκη γεννήθηκε το 1933 και μεγάλωσε στην Καλλιθέα Αθηνών από Μικρασιάτες γονείς (πατέρας Τάσος από Ν. Φώκαια και μητέρα Χρύσα από Σμύρνη). Τελείωσε Δημοτικό και Γυμνάσιο στο σχολείο “Θετική Αγωγή” της Καλλιθέας. Σπούδασε Οικονομικά στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή (Πανεπιστήμιο Πειραιώς). Μετεκπαιδεύτηκε στην Οργάνωση-Διοίκηση Επιχειρήσεων, τη Στατιστική και την Πληροφορική (ανάλυση στατιστικών συστημάτων), τομείς τους οποίους υπηρέτησε, ολοκληρώνοντας 35ετή θητεία στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας (Γ.Γ. Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας).
Οι δίαυλοι χαλάρωσης στα κενά των υποχρεώσεών της, πολλοί. Η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική, όμως, παραμένουν στην κορυφή. Πρωτομαγείρεψε για τις κούκλες της και συνεχίζει να μαγειρεύει με το ίδιο πάθος για τις τρεις γενιές της οικογένειάς της και τους φίλους.
Είναι σύζυγος του Νίκου Τζανουδάκη, έχουν δύο κόρες και πέντε εγγόνια.
Είναι μέλος της Ένωσης Σμυρναίων και της Γ.Σ. της Ένωσης “Μαζί για το Παιδί”.

Συγγραφέας: Αραμπατζή – Τζανουδάκη Ιωάννα
Εκδότης: Cosmosware
Έτος έκδοσης: 2012
ISBN: 960-7596-12-9
Σελίδες: 264
Σχήμα: 22χ22
Κατηγορίες: Μαγειρική

Τιμή σε ιστοσελίδες: 16.02 €