Κατεβάσετε-βιβλίο.com

Αναδρομή στα Πριγκηπόνησα

Περιγραφή
Τα Πριγκηπόνησα, σπαρμένα μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, στον δίαυλο του Ευξείνου Πόντου, κατοικούνται από τους πανάρχαιους χρόνους και δεν ήταν λίγοι αυτοί που αναζητούσαν το άντρο της Καλυψώς στην Πρίγκηπο, “όπου κατέφυγε – έλεγαν – καταπονημένος ο πολυμήχανος βασιλιάς της Ιθάκης”.
Στη μεγαλειώδη αυτή έκδοση γίνεται μια ιστορική αναδρομή από τα βυζαντινά χρόνια, όταν πλήθος από αυτοκράτορες, πορφυρογέννητους πρίγκιπες και αρχοντοθυγατέρες κατέληγαν στα ειδυλλιακά αυτά νησιά εκόντες-άκοντες, ως τα καταιγιστικά γεγονότα του 19ου αι. που μαζί με την ομογένεια της Πόλης παρέσυραν και την ατμόσφαιρα που επί αιώνες βασίλευε εκεί. Η πλούσια εικονογράφηση που κοσμεί την έκδοση αυτή είναι ο αψευδέστερος μάρτυρας της πορείας τους κατά τους δύο τελευταίους αιώνες.
Ο Ακύλας Μήλλας γεννήθηκε στην Πόλη το 1934, όπου μετά τις γυμνασιακές του σπουδές στο Ζωγράφειο Λύκειο συνέχισε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σταμπούλ. Υπήρξε πρωταθλητής κλειστού στίβου (1956 και 1957), ενώ συμμετείχε το 1955 στην ορειβατική ομάδα που κατέκτησε το Αραράτ (5.165 μ.).
Ειδικεύτηκε στην παιδοχειρουργική και ακολούθως στην ορθοπεδική και τραυματολογία, για να ασχοληθεί τελικά με την αθλιατρική, την οποία άσκησε στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. Μελετητής της ιστορίας του Μεσαιωνικού Ελληνισμού, εντόπισε αργότερα τα εξωεπαγγελματικά του ενδιαφέροντα στη βυζαντινή νομισματολογία και ειδικότερα στην περίοδο του βασιλείου της Νικαίας και των Παλαιολόγων, δημιουργώντας μια αξιόλογη συλλογή και ανακοινώνοντας τα νομίσματα της αυτοκρατορίας Ιωάννου του Καντακουζηνού. Άρθρα του έχουν επανελλημμένως δημοσιευθεί σε νομισματολογικά δελτία του εξωτερικού. Ταξιδεύοντας στην Ανατολή, έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό φωτογραφικό αρχείο από τα κατάλοιπα του Μικρασιατικού Ελληνισμού, τεκμηριωμένο με μιά πλούσια συλλογή ενσφράγιστων εγγράφων και εντύπων, μικρασιατικών κυρίως κοινοτήτων και ενοριών. Το 1983 παρουσίασε στην Αθήνα βιβλίο με την αλληλογραφία του στρατιώτη Γεωργίου Μάγνη από το μικρασιατικό μέτωπο. Η “Χάλκη”, ο πρώτος τόμος της τριλογίας των Πριγκηπονήσων, κυκλοφόρησε το 1984. Για το έργο του αυτό βραβεύτηκε το Δεκέμβριο του 1985 από την Ακαδημία Αθηνών και το 1986 από το Λύκειο Ελληνίδων με το βραβείο του Κωνσταντίνου Καλλία. Η “Πρίγκηπος”, το δεύτερο μέρος της τριλογίας, κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 1988, ενώ συμμετείχε το 1990 στον τόμο “Κωνσταντινούπολη, αναζητώντας τη Βασιλεύουσα”, προσπάθεια που διακρίθηκε ομαδικά από την Ακαδημία. Με την “Πρώτη-Αντιγόνη”, που κυκλοφόρησε το 1992, ολοκλήρωσε την πριγκηπονησιακή του τριλογία, ενώ τον ίδιο χρόνο παρουσίασε την έκδοση “Προποντίδα, μια θάλασσα της Ρωμιοσύνης”. Το 1996 κυκλοφόρησε τον τόμο “Σφραγίδες Κωνσταντινουπόλεως”. Για το πόνημα αυτό, αλλά και τη “γενικότερη πνευματική του προσφορά”, η Ακαδημία Αθηνών τίμησε τον συγγραφέα με χαλκούν μετάλλιο το Δεκέμβριο του 1998.

Συγγραφέας: Μήλλας Ακύλας
Εκδότης: Μίλητος
ISBN: 960-8460-17-4
Σελίδες: 539
Σχήμα: 34χ25
Κατηγορίες: Ιστορία, Βυζαντινή Αυτοκρατορία – Ιστορία – 324-1453

Τιμή σε ιστοσελίδες: 85.85 €

Exit mobile version