Ανάλυση ισολογισμών με δείκτες για τη λήψη αποφάσεων

Περιγραφή
Ο ισολογισμός αποτελείται από την περιουσιακή κατάσταση στην οποία καταγράφονται οι πηγές και οι χρήσεις του κεφαλαίου της Επιχείρησης, και από τον λ. Κερδών και Ζημιών βάσει του οποίου υπολογίζεται το οικονομικό αποτέλεσμα από την δραστηριότητα που αναπτύσσει η Επιχείρηση σε μία χρονική περίοδο.
Τι μέσα διαθέτει η Επιχείρηση; Σε τι βαθμό τα χρησιμοποιεί; Πουλάει λάθος, ή πουλάει λίγο και δεν έχει καλό αποτέλεσμα; Σε σχέση με τα διαθέσιμα μέσα τα αποτελέσματα έστω και μεγάλα, είναι ικανοποιητικά;
Ο Ισολογισμός δίνει μια συνολική και συνοπτική εικόνα της κατάστασης της Επιχείρησης. Απευθύνεται στον ‘Εφορο και στον μικρομέτοχο, όχι στον Manager. Στις περισσότερες όμως των περιπτώσεων είναι η μόνη πηγή πληροφοριών και ίσως η πλέον αξιόπιστη, που έχουμε για τους άλλους.
Η ανάλυση του ισολογισμού, δηλαδή η συσχέτιση των βασικών μεγεθών που παρουσιάζει, μπορεί
-να δώσει μια πρώτη αλλά αρκετά καλή εικόνα των δυνατών και των αδύνατων σημείων της Επιχείρησης,
-να μετρήσει την αποτελεσματικότητα TOU μάνατζμέντ της και -να επιτρέψει την άξιολόγηση του “περιβάλλοντος” της οικονομικότητάς της.
Σε αυτό το βιβλίο, 7ο της σειράς η “Βιβλιοθήκη του Οικονομικού” παρουσιάζονται η λογική και τα εργαλεία της ανάλυσης των ισολογισμών με συγκροτημένα συστήματα δεικτών με στόχο την αποκόμιση ολοκληρωμένης και τεκμηριωμένης εικόνας για το οικονομικό status της επιχείρησης.
Ο κ. Ι. Μπέης, σπούδασε και αποφοίτησε με άριστα από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο “L. BOCCONI” ΤΟΥ Μιλάνου, του οποίου είναι και Διδάκτωρ (Διατριβή με θέμα “Οικονομία των βραχυπρόθεσμων αποφάσεων των Βιομηχανικών Επιχειρήσεων”, 1978).
Ειδικεύτηκε τόσο σε θεωρητικό επίπεδο, όσο και πρακτικά στις ποσοτικές μεθόδους λήψης αποφάσεων ( τα συστήματα διοικητικής κοστολόγησης της βιομηχανικής παραγωγής, κατασκευών και της εμπορίας), στις μεθόδους χρηματοοικονομικού προγραμματισμού και ελέγχου των βιομηχανικών και εμπορικών Επιχειρήσεων , και στον στρατηγικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του δυναμικού ανταγωνισμού και για τον χρηματοοικονομικό προγραμματισμό της ανάπτυξης.
Τα τελευταία χρόνια ασχολείται τόσο επιστημονικά όσο και επαγγελματικά με οικονομικές εφαρμογές στον χώρο του σχεδιασμού και του ελέγχου της Παραγωγής και των Πωλήσεων και στα MIS.
Ξένες γλώσσες : Ιταλικά, Γαλλικά, Αγγλικά.
Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων και εκλεγμένο μέλος της Δ.Ε. του Ινστιτούτου Οικονομικής Διοίκησης.
Είναι Επιστημονικός Σύμβουλος της ΕΕΔΕ με αρμοδιότητα την Δέσμη Οικονομικού MANAGEMENT (θέματα PLANNING, BUDGETING, CONTROL- LING και REPORTING) και στα ειδικά, για ανώτερα Στελέχη, σεμινάρια του Ταμειακού Προγραμματισμού, της Διοικητικής Λογιστικής και της διαχείρισης Kυκλοφορούντων Κεφαλαίων .Επίσης είναι Συντονιστής του Diploma ίη Financial Sales Management του οποίου έχει επεξεργαστεί το υλικό. ‘Εχει δημοσιεύσει πολλές εκατοντάδες μελέτες και άρθρα σε συναφή θέματα κυρίως στον “Μάνατζερ” και στην Ναυτεμπορική, αλλά και στο Δελτίο ΕΒΕ Θεσσαλονίκης, στο Δελτίο ΕΒΕ Αθηνών, στο Δελτίο Διοικήσεως Επιχειρήσεων, στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, στην ΕΞΠΡΕΣ, όπως και σε πολλά κλαδικά περιοδικά.
Επί σειρά ετών διετέλεσε Σύμβουλος Διοικήσεως στην ΕΤΒΑ Α.Ε. και Δ/νων Σύμβουλος στην ΒΙΠΕΤΒΑ Α.Ε.
Για μακρά διαστήματα έχει συνεργασθεί με μεγάλες ελληνικές και πολυεθνικές βιομηχανικές Επιχειρήσεις και Ομίλους, ενώ έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες εξειδικευμένα σεμιναριακά προγράμματα υψηλού επιπέδου, τόσο δια- όσο και ενδο-επιχειρησιακά.
Σήμερα εργάζεται ως Σύμβουλος Διοικήσεως Επιχειρήσεων σε θέματα Διοίκησης, Οργάνωσης των Υπηρεσιών Διοικητικής Κοστολόγησης και Διεύθυνσης Προγραμμάτων Ανάπτυξης όπως και σε θέματα Οικονομικού Προγραμματισμού και Ελέγχου της εμπορικής δραστηριότητας και Οικονομικού μάνατζμεντ με επίκεντρο την τοποθέτηση και παρακολούθηση των στόχων των Πωλήσεων και της κερδοφορίας τους.

Συγγραφέας: Μπέης Ιωάννης
Εκδότης: Επίκεντρο
Έτος έκδοσης: 2007
ISBN: 960-6647-37-4
Σελίδες: 256
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Λογιστική
Σειρές: Βιβλιοθήκη του Οικονομικου

Τιμή σε ιστοσελίδες: 18.13 €