Αμπελογραφία

Περιγραφή
[…] Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται αναλυτικά και διεξοδικά η αμπελογραφική περιγραφή, οι φαινολογικές παρατηρήσεις, οι ιδιότητες και η καλλιεργητική συμπεριφορά των πιο σημαντικών ποικιλιών, ελληνικών και ξένων, που καλλιεργούνται στην Ελλάδα, καθώς και των ανθεκτικών στη ριζόβια μορφή της φυλλοξήρας υποκειμένων των αμερικάνικων ειδών και υβριδίων που χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται για την εγκατάσταση των ελληνικών παραγωγικών αμπελώνων.
Σημαντικό βάρος δόθηκε στην προέλευση, την ιστορία, την πολυκλωνική σύνθεση, τη γεωγραφική εξάπλωση, την οικονομική σημασία, τα συνώνυμα, τους τύπους και τις παραλλαγές της κάθε ποικιλίας, αλλά και τη γενετική σχέση μεταξύ των ομάδων συγγενών ποικιλιών.
Περιλαμβάνονται ακόμη μερικές από τις πλέον αξιόλογες ξένες ποικιλίες που, αν και καλλιεργούνται σε μικρές εκτάσεις σήμερα, είναι βέβαιο ότι σύντομα θα γνωρίσουν μεγάλη αποδοχή. Καταβλήθηκε προσπάθεια ώστε να υπάρξει μια αξιολογική κατάταξη και αριθμητική ισορροπία μεταξύ των τριών βασικών κατηγοριών των παραγωγικών ποικιλιών: οινοποιίας, επιτραπέζιας κατανάλωσης και ειδικής χρήσης (σταφιδοποίησης). […]
Επομένως, η παρούσα έκδοση της “Αμπελογραφίας” φιλοδοξεί να συνδυάσει την εκπλήρωση δύο στόχων: του εκπαιδευτικού συγγράμματος για τους φοιτητές των γεωπονικών τμημάτων της χώρας και του χρήσιμου βοηθήματος στα χέρια των ελλήνων γεωπόνων, οινολόγων, αμπελουργών και οινοποιών, αλλά και κάθε φίλου της αμπέλου και των προϊόντων της. […]
(από τον πρόλογο του συγγραφέα)Ο Μανόλης Ν. Σταυρακάκης είναι πτυχιούχος και διδάκτορας της Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών. Είναι καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Εργαστηρίου Αμπελολογίας στο ίδιο πανεπιστήμιο. Μεταξύ των ερευνητικών και εκπαιδευτικών πεδίων της επιστημονικής του σταδιοδρομίας σημαντική θέση κατέχουν αφενός η περιγραφή, η ταυτοποίηση και η διάκριση των ελληνικών ποικιλιών αμπέλου, αρχικά με την αμπελογραφική μέθοδο, στη συνέχεια με τη χρήση βιοχημικών δεικτών και πρόσφατα με τις μοριακές μεθόδους, και αφετέρου η εφαρμογή της κλωνικής επιλογής για την ανάδειξη των πολυτιμότερων κλώνων του ελληνικού αμπελώνα. Για τα θέματα αυτά έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό ερευνητικών εργασιών. Παράλληλα έχει συμβάλει, ως επιστημονικός υπεύθυνος, στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων του ελληνικού αμπελώνα, με την εκπόνηση και την εφαρμογή μελετών και ερευνητικών προγραμμάτων. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται: η γενετική και η αμπελογραφική μελέτη των ελληνικών ποικιλιών αμπέλου που συμμετείχαν στην παραγωγή του Μαλβαζία οίνου, ο προσδιορισμός του βαθμού γενετικής συγγένειας των μοσχάτων ποικιλιών αμπέλου, η καταγραφή, η αμπελογραφική και η γενετική μελέτη των ελληνικών ποικιλιών που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, η μελέτη αναμπέλωσης του κρητικού αμπελώνα, το ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης των ζημιών του αμπελώνα Τιρνάβου από τον παγετό το 2002, η μελέτη αναμπέλωσης των αμπελουργικών περιοχών της Πελοποννήσου που πλήγηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2007 κ.ά.
Μεταξύ άλλων έχει συμμετάσχει, ως συντονιστής ή μέλος, σε διεπιστημονικές και ερευνητικές επιτροπές, καθώς και σε ομάδες εργασίας με αντικείμενο ζητήματα του αμπελουργικού και αμπελοοινικού τομέα και έχει διατελέσει εθνικός εκπρόσωπος στον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (OIV).

Συγγραφέας: Σταυρακάκης Μανόλης Ν.
Φωτογράφος: Σταυρακάκης Μανόλης Ν.
Εκδότης: Εκδόσεις ΤροπήΤροπή
Έτος έκδοσης: 2010
ISBN: 960-99357-0-2
Σελίδες: 330
Σχήμα: 29χ23
Κατηγορίες: Αμπελουργία, Γεωπονία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 101.89 €