Αλαζονεία

Περιγραφή
Η υπερηφάνεια ή αλαζονεία είναι το μοναδικό από τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα που έχει μια ηθική πλευρά. Ασφαλώς και είναι καλό να αισθάνεσαι υπερηφάνεια για την πατρίδα σου, την κοινότητά σου, τον εαυτό σου. Όταν όμως φτάνει κανείς σε σημείο υπερβολής, όπως αποδεικνύει στην «Αλαζονεία» ο Μάικλ Έρικ Ντάισον, τότε αυτές οι αρετές γίνονται θανάσιμα αμαρτήματα.
Ξεκινώντας από τον Αυγουστίνο και τον Ακινάτη και φτάνοντας στον ΜακΙντάιρ και τον Χάουεργουας, στον Νίμπουρ και τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο Ντάισον προσφέρει μια πολύπλευρη θεώρηση του «ενάρετου κακού». Εμβαθύνει στις φιλοσοφικές και τις θεολογικές ρίζες της υπερηφάνειας εξετάζοντας με προσοχή την μετάπλασή της στον Δυτικό πολιτισμό. Εξετάζει τον τρόπο που η μαύρη περηφάνια προστατεύει τους μαύρους από την ταπείνωση και τον αποκλεισμό που μπορεί να προκαλέσει η λευκή υπερηφάνεια, η οποία μπορεί να μην είναι ορατή ή να μην γίνεται λόγος γι’ αυτήν, αλλά παραμένει πολύ ισχυρή. Προσφέρει μια συγκινητική ματιά στους δασκάλους και τα βιβλία που διαμόρφωσαν την προσωπική του υπερηφάνεια και το έργο του. Εξετάζει κάποιες λιγότερο ευχάριστες πλευρές της εθνικής υπερηφάνειας.
Είτε ως ύβρις, είτε ως θράσος και αλαζονεία -η άκριτη παραδοχή ότι ο δικός μου τρόπος ζωής καθορίζει τον τρόπο που πρέπει να ζουν και οι άλλοι- η υπερηφάνεια έχει πολλά ολέθρια πρόσωπα. Σε αυτό το ευχάριστο και νευρώδες δοκίμιο, ο Μάικλ Έρικ Ντάισον, ένας από τους πιο διαπρεπείς αμερικανούς διανοούμενους, φωτίζει αυτό το πολύπλευρο ανθρώπινο συναίσθημα, συναίσθημα που μπορεί να αποτελεί ουσιώδη αρετή και ταυτοχρόνως θανάσιμο αμάρτημα.Ο Μάικλ Έρικ Ντάισον είναι καθηγητής στον τομέα των ανθρωπιστικών σπουδών και στον τομέα των θεολογικών και αφρικανικών σπουδών στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Χειροτονημένος βαπτιστής ιερέας ο ίδιος, είναι ο συγγραφέας δώδεκα βιβλίων: σε αυτά συγκαταλέγονται το μπεστ σέλερ στις λίστες των New York Times, «Is Bill Cosby Right? Or Has the Black Middle Class Lost its Mind?», το «Merry, Merry Me: The Art, Loves, and Demons of Marvin Gaye», όπως επίσης και το «Holler if You Hear Me: Searching for Tupac Shakur». Είναι συνεργάτης του περιοδικού «Christian Century».

Συγγραφέας : Dyson Michael Eric
Μεταφραστής : Ρισσάκη Δέσποινα
Υπεύθυνος Σειράς : Βλαβιανός Χάρης
Εκδότης : Νεφέλη
Έτος έκδοσης : 2007
ISBN : 960-211-860-1
Σελίδες : 217
Σχήμα : 17χ12
Κατηγορίες : Ηθική, Φιλοσοφία και θρησκεία, Φιλοσοφία, Σύγχρονη
Σειρές : Τα Επτά Θανάσιμα Αμαρτήματα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 9.28 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.