Α΄ απόκρισις προς Λουθηρανούς θεολόγους

0
(0)

Περιγραφή
Σε περίοδο κατά την οποία μεταξύ εκπροσώπων Εκκλησιών, Ομολογιών και ποικίλων Δογμάτων διεξάγονται θεολογικοί Διάλογοι, έχει σημασία να γνωρίζουμε πως η Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, με επικεφαλής τον οικουμενικό πατριάρχη Ιερεμία Β΄, χειρίστηκε το θέμα ενός είδους Διαλόγου με την καινοφανή τότε (16ος αιώνας) Εκκλησία των Προτεσταντών (Διαμαρτυρομένων, Λουθηρανών).
Οι Λουθηρανοί θεολόγοι της Τυβίγγης, του κρατιδίου σήμερα της Βάδης – Βυρτεμβέργης της Γερμανίας, έστειλαν στην Κωνσταντινούπολη την Αυγουσταία Ομολογία στην οποία εξέθεταν σε 2 Μέρη και 28 Κεφάλαια την πίστη τους. Σ’ αυτά ο Ιερεμίας Β΄ και οι περί αυτόν θεολόγοι απάντησαν αναλυτικά, σε τι συμφωνεί και σε τι όχι η Ορθόδοξη Ανατολή.
Και για τους σημερινούς ορθοδόξους χριστιανούς παρουσιάζει η Απόκριση αυτή ενδιαφέρον, αφού εκθέτει τη διδασκαλία της Εκκλησίας περί: Θεού, προπατορικής αμαρτίας, Υιού του Θεού, δικαιώσεως, κηρύγματος, πίστεως και έργων, Εκκλησίας, μυστηρίων, βαπτίσματος, θείας Ευχαριστίας, εξομολογήσεως, μετανοίας, εκκλησιαστικών θεσμών, πολιτικών εξουσιών, εσχάτης κρίσεως, αυτεξουσίου, αιτίας των αμαρτιών, τιμής των αγίων, θείας Κοινωνίας, γάμου ιερέων, παραδόσεως, μοναχικού βίου και εκκλησιαστικής εξουσίας.

Συγγραφέας: Ιερεμίας Β΄ Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
Μεταφραστής: Λέκκος Ευάγγελος Π.
Υπεύθυνος Σειράς: Λέκκος Ευάγγελος Π.
Εκδότης: Λύχνος
Έτος έκδοσης: 2005
ISBN: 960-6607-33-Χ
Σελίδες: 169
Σχήμα: 17χ12
Κατηγορίες: Πατέρες της Εκκλησίας – Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις
Σειρές: Η Σοφία των Πατέρων, Δογματικά και Συμβολικά Κείμενα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 5.05 €

Πόσο ενδιαφέρον ήταν αυτό το βιβλίο;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων: 0

Καμία ψήφος μέχρι στιγμής! Γίνετε ο πρώτος που θα βαθμολογήσει αυτό το βιβλίο.