Ίχνη ρήγματος

Περιγραφή
Το καθηλωτικό μυθιστόρημα της Χιούστον ακολουθεί τα ίχνη του τραγικού μυστικού μιας οικογένειας διαμέσου τεσσάρων γενεών. Χωρισμένη σε τέσσερις ενότητες, καθεμία από τις οποίες έχει αφηγητή ένα παιδί, η ιστορία αρχίζει με τον χαρισματικό Σολ, η υπερκινητική πρόζα του οποίου μεταφέρει στο χαρτί τόσο την οξεία ευφυΐα του όσο και τη νευρωτική συμπεριφορά του. Εξιστορημένο από παιδιά τεσσάρων διαφορετικών γενιών της ίδιας οικογένειας, το μυθιστόρημα “Ίχνη ρήγματος” ακολουθεί τα ίχνη της ιστορίας τους στο διάβα του χρόνου, από την Καλιφόρνια στη Νέα Υόρκη, από τη Χάιφα στο Τορόντο και το Μόναχο. Τα οικογενειακά μυστικά ξυπνούν από τα βάθη του λήθαργου, σκάζοντας σαν τα ωστικά κύματα ενός κρυφού παρελθόντος πάνω στο εύθραυστο παρόν.
“Το μυθιστόρημα “Ίχνη ρήγματος” τιμήθηκε με το γαλλικό βραβείο Femina, ήταν υποψήφιο για το βραβείο Γκονκούρ (καθώς και το βραβείο Orange) και επιβεβαίωσε την ισχυρή λογοτεχνική παρουσία της Νάνου Χιούστον στη νέα της πατρίδα, τη Γαλλία. Παρ’ όλα αυτά, δύσκολα θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ένα έργο πιο βορειοαμερικανικό, στον τόνο, την ευαισθησία και τη γλώσσα. Το μυθιστόρημα, που κυκλοφόρησε πρώτα στα γαλλικά και πούλησε 400.000 αντίτυπα στη Γαλλία, μεταφράστηκε στη συνέχεια από την ίδια την Καναδή συγγραφέα στα αγγλικά. Το αποτέλεσμα είναι ένα λαμπρό απαύγασμα παρατηρήσεων πού συναντώνται στις καλύτερες στιγμές της αμερικανικής λογοτεχνίας, πάνω στο θέμα των δυσλειτουργικών οικογενειών.”
(Joanna Briscoe, “Guardian”)
“Οι αφηγήσεις της Χιούστον απαιτούν από εμάς να θυμηθούμε τον τρόμο που έσπειραν όχι μόνον οι Ναζί, αλλά και οι “καλοί” της Ιστορίας: στη Δρέσδη, στον Λίβανο και στο Ιράκ. Η ιστορία της περιλαμβάνει επίσης αντιπαραθέσεις μεταξύ αδιάφορων και προστατευτικών γονέων, την περίεργη αστάθεια της μνήμης και τα ανεξίτηλα χρώματα της παιδικής ηλικίας, τη σύντομη εκείνη περίοδο κατά την οποία είτε είμαστε πεπεισμένοι για τις μαγικές μας ικανότητες είτε αρνούμαστε να εγκαταλείψουμε την ελπίδα ότι η ιστορία μας αξίζει ένα καλό τέλος.”
(“Toronto Star”)
“Η Νάνου Χιούστον είναι μια λαμπρή, λυρική συγγραφέας που το έργο της παραμένει χαραγμένο στη μνήμη του αναγνώστη”.
(Janette Turner, “Hospital”)
“Καλύπτοντας χρονικά τέσσερις ολόκληρες γενιές, αυτό το φιλόδοξο και λεπτοδουλεμένο μυθιστόρημα συνδυάζει την ψυχολογική ένταση του θρίλλερ με τη σαρωτική δύναμη της τέχνης του λόγου”.
(“Sydney Morning Herald”)Η Νάνσυ Χιούστον γεννήθηκε το 1953 στο Κάλγκαρι του Καναδά. Σπούδασε σημειολογία και μουσική στις ΗΠΑ και στη Γαλλία, όπου ζει πλέον μόνιμα μετά το γάμο της με τον γνωστό δοκιμιογράφο Τζβέταν Τοντόροφ. Έγραψε τα μυθιστορήματα “Οι παραλλαγές Γκόλντμπεργκ” (1981), “Η ιστορία της Ομάγια” (1987), “Το τραγούδι της πεδιάδας” (1993), “Κρίσιμη καμπή” (1993, μτφρ. Ρένα Χάτχουτ, Εκδ. Καστανιώτη, 1999), “Τα εργαλεία του σκότους” (1996, μτφρ. Ρένα Χάτχουτ, Εκδ. Καστανιώτη, 1998), που απέσπασαν πολλά βραβεία στη Γαλλία και στην Αμερική. Έχει επίσης δημοσιεύσει δοκίμια και βιβλία για παιδιά.

Συγγραφέας: Huston Nancy
Μεταφραστής: Τσολακέλλη Ειρήνη
Εκδότης: Άγρα
Έτος έκδοσης: 2009
ISBN: 960-325-791-5
Σελίδες: 376
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Γαλλική πεζογραφία – Μυθιστόρημα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 15.90 €