Ίβα

Περιγραφή
Ένα σημαδιακό επαναλαμβανόμενο όνειρο. Ο νέος άντρας προχωρά βιαστικά σ’ έναν περιτειχισμένο από κολόνες κήπο. Αναζητά εκείνη, το γενναιόδωρο πρόσωπο της μοίρας του, τη μυστηριώδη κοπέλα που μοιάζει να του κρύβεται.
Κανένας δεν ονειρεύεται κάτι που δεν τον αφορά. Ο Ντάνε το καταλαβαίνει όταν συναντά την Ίβα. Ποια είναι άραγε αυτή η γοητευτική κοπέλα; “Εκείνη η φαντασμένη που πιστεύει ότι θα γίνει συγγραφέας;” “Η τρελή που φοράει πάντα μαύρα, λες και, Θεός φυλάξοι, έχουν πεθάνει όλοι οι δικοί της;” Ή μήπως μια Εύα χαρισματική, απόκοσμη και συγχρόνως τόσο γήινη, λυτρωμένη από κάθε αμάρτημα;
Ανάμεσα σε χρόνια ανήσυχα και όνειρα δίσεκτα, η Ίβα και ο Ντάνε, δύο νέοι, φιλόδοξοι συγγραφείς, θα ζήσουν μια ιστορία παράξενη, σημαδεμένη από το χάρισμα της γραφής και τη μοναξιά ενός ανεκπλήρωτου έρωτα. Γιατί τίποτα δεν απειλεί περισσότερο την ευτυχία από την ίδια την ευτυχία…H Λιλιάνα Χαμπιάνοβιτς Τζούροβιτς γεννήθηκε το 1953 στο Κρούσεβατς της Σερβίας, όπου τελείωσε οκταετές δημοτικό σχολείο και γυμνάσιο. Πήρε πτυχίο στο Οικονομικό πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου. Εργάστηκε ως τραπεζική υπάλληλος και ως εμπορικός σύμβουλος για τον τουρισμό και κατόπιν ως δημοσιογράφος και συντάκτης του περιοδικού “Ντούγκα”. Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα συνέγραψε και εξέδωσε τέσσερα μυθιστορήματα. Από το 1996 αφιερώθηκε μόνο στο συγγραφικό της έργο. Το 2003 ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο “Γκλομποσίνο Αλεξάνδρεια”. Είναι συγγραφέας 11 μυθιστορημάτων: “Το δημόσιο πουλί” (1988), “Η Άννα-Μαρία δε με αγαπούσε” (1991), “Ίβα” (1994), “Γυναικεία γενεαλογία” (1996), “Το φτερό του παγονιού” (1999), “Πετκάνα” (2001), “Το παιχνίδι των αγγέλων” (2003), “Όλων των λυπημένων η χαρά” (2005), “Υπόμνημα ψυχής” (2007), “Το νερό από την πέτρα” (2009) και “Έκλαμψη στο μάτι του αστέρα” (2012). Από τον Μάιο του 1996, που δημοσιεύτηκε το μυθιστόρημα “Γυναικεία γενεαλογία”, η Λιλιάνα Χαμπιάνοβιτς Τζούροβιτς είναι η πιο δημοφιλής και ευπώλητη συγγραφέας στη σερβική γλώσσα, ενώ από το έτος 2000 και η πλέον επιτυχημένη σερβίδα λογοτέχνης στο εξωτερικό. Τα μυθιστορήματά της έχουν κυκλοφορηθεί σε πάνω από 1.000.000 αντίτυπα στη σερβική γλώσσα. Κατόπιν εισηγήσεως της Αυτού Αγιότητας του Πατριάρχου της Σερβίας κ. Παύλου η Ιερά Αρχιερατική Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας τα Χριστούγεννα του 2007 τη βράβευσε με το Παράσημο του Αγίου Σάββα για το λογοτεχνικό της έργο. Έλαβε την πιο σημαντική κοινωνική αναγνώριση στη Σερβία, το βραβείο του Βουκ (Στεφάνοβιτς Κάρατζιτς) το 2009, για “την εξαίρετη προσφορά της στην εξέλιξη του πολιτισμού στη σερβική Δημοκρατία και στο σερβικό πολιτιστικό χώρο”, όπως επίσης και το βραβείο “Χρυσή ράβδος” που της απένειμε η πολιτιστική και μορφωτική Ένωση Βελιγραδίου το 2008 “για την διαρκή προσφορά της στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης του Βελιγραδίου”. Εκτός από αυτά τα βραβεία, έχει βραβευτεί με άλλα 20 βραβεία και αναγνωρίσεις. Στο εξωτερικό έχουν τυπωθεί 23 βιβλία της Λιλιάνας Χαμπιάνοβιτς Τζούροβιτς σε 12 γλώσσες (Τσέχικα, Ιταλικά, Ελληνικά, Κροατικά, Σλαβομακεδονικά, Γαλλικά, Ουγγρικά, Βουλγαρικά, Ουκρανικά, Ρωσικά, Ρουμανικά, Λευκορωσικά) σε 35 εκδόσεις, η εργασία της έχει παρουσιαστεί στα πλέον έγκυρα λογοτεχνικά περιοδικά και πολλοί φοιτητές Σλαβικών έχουν θέμα διπλωματικών και μεταπτυχιακών τα έργα της. Το διεθνές βιογραφικό κέντρο του Κέμπριτζ την κατέταξε το 2001 στον κατάλογο “Ποιος είναι ποιος ανάμεσα στους συγγραφείς και τους δημιουργούς στον κόσμο”, και το 2005 και το 2007 ανακηρύχτηκε ως μια από τις 100 πιο πολυδιαβασμένες από το κοινό συγγραφείς σε περιφερικό επίπεδο. Είναι παντρεμένη με τον Μίλοβαν Τζούριτς και έχουν ένα γιο τον Χάτζη-Αλέξανδρο.

Συγγραφέας: Habjanovic – Djurovic Ljiljana
Μεταφραστής: Ζίλιχ Σλομποντάνκα
Εκδότης: Κέδρος
Έτος έκδοσης: 2004
ISBN: 960-04-2253-2
Σελίδες: 261
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Σερβική πεζογραφία – Μυθιστόρημα
Σειρές: Βαλκανική Λογοτεχνία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 9.04 €