Έτσι άρχισε το Κυπριακό

Περιγραφή
Το αφήγημα του Φιφή Ιωάννου “Έτσι άρχισε το Κυπριακό”, καλύπτει μια ολόκληρη δεκαετία από την ιστορία του ΑΚΕΛ, του μεγαλύτερου και αρχαιότερου κόμματος στην Κύπρο. Μέσα από την ιστορία του ΑΚΕΛ παρακολουθούμε συνάμα και την ιστορία της Κύπρου, αφού το Κόμμα και οι αγώνες του είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τους αγώνες του κυπριακού λαού και των εργαζομένων για ελευθερία, για πολιτικές και κοινωνικές κατακτήσεις.
Αν δε, λάβουμε υπόψη ότι τα εισαγωγικά άρθρα καλύπτουν έστω περιληπτικά την εμφάνιση του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου -διάδοχος του οποίου είναι το ΑΚΕΛ- και τη δράση του στις δεκαετίες του 1920 και 1930, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι το αφήγημα του Φιφή Ιωάννου επεκτείνεται πέραν της δεκαετίας που αναφέρεται στον τίτλο. Σημειώνουμε ότι ο συγγραφέας του βιβλίου διετέλεσε Γενικός Γραμματέας τους ΑΚΕΛ για μια σύντομη αλλά σημαντική περίοδο για το Κόμμα και την Κύπρο, και η αφήγησή του αποκτά ιδιαίτερη αξία, καθώς είναι η μαρτυρία ενός αυτόπτη μάρτυρα των γεγονότων μιας εποχής, που μάλιστα συμμετείχε στη διαμόρφωσή τους.Ο Φιφής (Νεόφυτος) Ιωάννου (1914-1988) γεννήθηκε στη Λευκωσία, εργάστηκε ως δάσκαλος την περίοδο 1937-1944 και διετέλεσε πρόεδρος της Παγκύπριας Διδασκαλικής Ομοσπονδίας για πέντε χρόνια.
Αναμίχθηκε από νωρίς στο παράνομο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κύπρου, ανέλαβε το 1944 την ηγεσία του ΑΚΕΛ και από το 1945 έως το 1949 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του. Παράλληλα ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και υπήρξε διευθυντής των εφημερίδων της Αριστεράς “Δημοκράτης” (όργανο της ΚΕ του ΑΚΕΛ) “Ανόρθωσις” και “Θεωρητική Ανόρθωσις”, καθώς και του περιοδικού “Θεωρητικός Δημοκράτης” (πολιτικό όργανο της ΚΕ του ΑΚΕΛ). Αργότερα υπηρέτησε ως αρχισυντάκτης στις εφημερίδες “Φως”, “Ο Φιλελεύθερος” και “Εθνική”. Διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου την περίοδο 1973-1979.

Συγγραφέας: Ιωάννου Φιφής
Επιμελητής: Παπάς Γαβριήλ
Εκδότης: Φιλίστωρ
Έτος έκδοσης: 2005
ISBN: 960-369-081-3
Σελίδες: 390
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Κύπρος – Ιστορία
Σειρές: Ιστορία και Κοινωνία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 14.07 €