Ένα υπέροχο ελάττωμα

Περιγραφή
Η δεκατετράχρονη Λουτσία γνωρίζει και ερωτεύεται το δεκαεπτάχρονο Τζιάκομο Καζανόβα στη Βενετία. Για το μεγαλύτερο εραστή όλων των εποχών η Λουτσία είναι ο πρώτος μεγάλος του έρωτας. Σχεδιάζουν μάλιστα να παντρευτούν το επόμενο καλοκαίρι. Αλλά η Λουτσία εξαφανίζεται. Πολλά χρόνια αργότερα, το 1758, ο Καζανόβα την ξαναβρίσκει αναπάντεχα στο Άμστερνταμ. Έχει οδηγηθεί στην πορνεία και πλέον “δεν είναι απλώς άσχημη, αλλά αποκρουστική”.
Αυτή η προδοσία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα στάση του Καζανόβα απέναντι στις γυναίκες. Στα “Απομνημονεύματά” του, ο Τζιάκομο αναφέρει ότι της φέρθηκε άδικα. Δεν αναρωτιέται όμως τι συνέβη. Γιατί η Λουτσία εξαφανίστηκε τότε και απαρνήθηκε την ευτυχία της; Πώς κατέληξε στο Άμστερνταμ, και μάλιστα ως πόρνη; Αυτά τα ζητήματα δεν απασχολούν τον Καζανόβα.
Απασχολούν όμως τον Ολλανδό συγγραφέα Άρτουρ Γιαπέν, ο οποίος σ’ αυτό το βιβλίο ξετυλίγει την ιστορία της Λουτσία, με οδηγό τα ίδια τα “Απομνημονεύματα” του Καζανόβα και άλλα ντοκουμέντα της εποχής.
Ένα συναρπαστικό ταξίδι από το Άμστερνταμ στη Βενετία, μια ευαίσθητη τοιχογραφία του 18ου αιώνα. Αλλά κυρίως: μια δυνατή αφήγηση για την αθωότητα και την εμπειρία, την αγάπη και τη θυσία – μέσα από τα μάτια της πρώτης αγάπης του Καζανόβα.Ο Άρτουρ Γιαπέν γεννήθηκε το 1956. Έχοντας δουλέψει για χρόνια ως ηθοποιός και τραγουδιστής της όπερας, έκανε το συγγραφικό του ντεμπούτο το 1996 με τις “Μαγωνικές Ιστορίες”. Έγινε γνωστός με το μυθιστόρημά του “Ο μαύρος με τη λευκή καρδιά” (1997), το οποίο έλαβε αμέτρητες τιμητικές διακρίσεις στην Ολλανδία και μεταφράστηκε σε πολλές ξένες γλώσσες. Ακολούθησαν η συλλογή διηγημάτων “Ο τέταρτος τοίχος” (1998) και το μυθιστόρημα “Το όνειρο του λιονταριού” (2002).

Συγγραφέας: Japin Arthur
Μεταφραστής: Μπαλτά Ινώ
Υπεύθυνος Σειράς: Μαραγκόπουλος Άρης
Εκδότης: Ελληνικά Γράμματα
Έτος έκδοσης: 2006
ISBN: 960-442-389-4
Σελίδες: 310
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Ολλανδική πεζογραφία – Μυθιστόρημα
Σειρές: Ξένη Λογοτεχνία / Σύγχρονη Βιβλιοθήκη

Τιμή σε ιστοσελίδες: 13.24 €