Ένας Μυριβήλης αλλιώτικος

Περιγραφή
[…] Εδώ, ότι ακολουθεί δεν είναι κριτική αποτίμηση του έργου του, ούτε φυσικά αναφορικά στην ιδιωτική του ζωή. Πρόκειται, για πλησίασμα του, μέσα από δικά του κείμενα, κατά κύριο λόγο, αλλά και κείμενα τρίτων, που δημοσιεύτηκαν στα χρόνια της δράσης του. Προβάλλονται έτσι περιστατικά που έχουν “ξεφύγει” από τις “σοβαρές” μελέτες που έγιναν γι΄αυτόν ή έχουν “αποσιωπηθεί” -ενίοτε και σκοπίμως. Τα περισσότερα έχουν μια ευτράπελη, ας πω, διάθεση καθώς εκεί οδηγούν τα συμβάντα, αλλά, όμως, είναι και πικρά, κάποτε και θλιβερά. Πιστεύω πάντως πως όλα έχουν να προσθέσουν κάτι γι’ αυτόν και έστω και αν κάποια φαίνονται ως “ασεβή” απέναντί του, είναι κι αυτά γραμμένα με αγάπη, γιατί ήταν και είναι η “Ψυχή της Λέσβου”.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα άρθρα δημοσιεύονται, εδώ, στην αρχική τους μορφή, χωρίς δηλαδή κάποιες “πραγματικές” διορθώσεις, μεταβολών κυρίως της φυσικής κατάστασης των αναφερομένων ή προσθηκών νεότερης βιβλιογραφίας και σημειώσεων, καθώς κάτι τέτοιες “επεμβάσεις” θα δημιουργούσαν, ίσως, και άλλες διαφοροποιήσεις.
(από τον πρόλογο του συγγραφέα)
Ο Κώστα Μίσσιος γεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 1938 στη Μυτιλήνη. Πατέρας του ο Γιώργος Μίσσιος (1909-1970) από τη Στρώμνιτσα της τ. Γιουγκοσλαβίας. Μητέρα του η Μάρω Μυρογιάννη (1910-1969) από τη Μυτιλήνη. Στη Μυτιλήνη τελείωσε το 4ο δημοτικό και το Β΄ γυμνάσιο. Στην Αθήνα εγκαταστάθηκε μόνιμα το 1961 μετά τις σπουδές του (πολιτικές επιστήμες, δημόσια διοίκηση, νομικά). Υπηρέτησε στο στρατό (1961-1963) ως οπλίτης. Διορίστηκε το 1965 -μετά από διαγωνισμό του, τότε, ΑΣΔΥ- στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Το 1969 μετατάχθηκε -δια νόμου, με 40 ακόμα συναδέλφους του- στη νεοσύστατη Υπηρεσία Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε το 2000 με το βαθμό του διευθυντή. Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1954 από τις στήλες των εφημερίδων της γενέτειράς του “Παλμός”, “Ταχυδρόμος”, “Στέμμα”, και “Λεσβιακός Κήρυξ”, με χρονογραφήματα αλλά και ρεπορτάζ και κάποια ποιήματα. Ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί σε δεκάδες έντυπα, ανθολογηθεί και μεταφραστεί στα γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά, ρουμανικά, ουγγρικά, πολωνικά, βουλγαρικά, αλβανικά και τουρκικά. Από το 1980 ασχολείται και με την γραμματολογική και βιβλιογραφική έρευνα της λεσβιακής γραμματείας. Το πρώτο βιβλίο του τυπώθηκε το 1965 και το εξηκοστό όγδοο το 2009. Του έγιναν οχτώ αφιερώματα σε διάφορα έντυπα.

Συγγραφέας: Μίσσιος Κώστας Γ.
Εκδότης: Εντελέχεια
Έτος έκδοσης: 2008
ISBN: 960-7886-06-2
Σελίδες: 214
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Νεοελληνική λογοτεχνία – Ερμηνεία και κριτική, Νεοελληνική λογοτεχνία – Ιστορία και κριτική

Τιμή σε ιστοσελίδες: 10.88 €