Έλλη Λαμπέτη

Περιγραφή
«Η Έλλη Λαμπέτη είχε το φοβερό «προνόμιο» να πεθάνει δύο φορές. Την πρώτη, όταν βρισκόταν στη Νέα Υόρκη για να υποβληθεί σε επέμβαση στο λάρυγγα.
Τότε, η δημοσιογράφος, μακαρίτισσα κι αυτή, Σούλα Αλεξανδροπούλου, ιδιαιτέρα της Μελίνας Μερκούρη, σε μια δεξίωση όπου παρευρισκόταν με την υπουργό Πολιτισμού στη Νέα Υόρκη, πήρε το αυτί της ότι πέθανε η Λαμπέτη. Χωρίς να διασταυρώσει την είδηση, την τηλεφώνησε στην Αθήνα, στην εφημερίδα της οποίας ήταν ανταποκρίτρια, προσθέτοντας και τη θλίψη της υπουργού!
Στην Αθήνα έγινε χαμός. Εφημερίδες, ραδιόφωνα, τηλεόραση έκαναν συγκινητικά αφιερώματα! Το τραγικό ήταν ότι το πληροφορήθηκε και η ίδια η Λαμπέτη. «Με διέγραψαν εν ψυχρώ από τον κατάλογο των ζώντων» είπε. «Ας περίμεναν λίγο… Βιάστηκαν…»
Η διάψευση στην Αθήνα έκανε πάταγο. Όμως, λίγες μέρες αργότερα, η αυλαία έπεσε οριστικά».Αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυρας των πολιτιστικών μας πραγμάτων για μισό αιώνα περίπου, ο Φ. Ηλιάδης (Μυτιλήνη, 1928), προσωπικός φίλος των πρωταγωνιστικών και μη στελεχών της σκηνής, της οθόνης και των Γραμμάτων, με τεράστιο αρχείο ιδιογράφων, φωτογραφιών κ.λπ, έχει αφοσιωθεί στην καταγραφή του πολιτιστικού χρονικού της χώρας μας. Άρχισε τη δημοσιογραφική του πορεία πολύ νωρίς. ­15 χρονών έχει εκδώσει το πρώτο του βιβλίο ­ και κατόπιν έδωσε δυο ανθολογίες ποίησης (Παγκόσμια και Ελληνική), το ιστορικό χρονικό «Ελληνικός Κινηματογράφος 1906-1960», τις μονογραφίες «Μαρίκα Κοτοπούλη» και «Ο Τσαρούχης μου είπε». Διατέλεσε διευθυντής στα περιοδικά «Ποιητική Τέχνη», «Γράμματα» και «Ελληνικό Θέατρο» (έκδοση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών). Έχει ασχοληθεί με τη συγγραφή, τη μετάφραση και τη σκηνοθεσία στο ραδιόφωνο, στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Η ταινία του «Νεκρή Πολιτεία» (1925) ήταν μια από τις πρώτες επίσημες συμμετοχές της Ελλάδας στο Φεστιβάλ των Καννών. Έχει διευθύνει τα θέατρα «Κοτοπούλη-Ρεξ» (θίασος Ντ. Ηλιόπουλου), «Διονύσια» (θίασος Έ. Λαμπέτη, «Λεωφορείο ο Πόθος») και «Βεάκη» («Προσκήνιο», Αλ.Σολομός).

Συγγραφέας : Ηλιάδης Φρίξος
Εκδότης : Κοχλίας
Έτος έκδοσης : 2005
ISBN : 960-8228-79-4
Σελίδες : 357
Σχήμα : 24χ17
Κατηγορίες : Ηθοποιοί – Ελλάς

Τιμή σε ιστοσελίδες: 14.94 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.