Άπαντα 7

Περιγραφή
[…] Στα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Αππιανός συνέγραψε τα «Ρωμαϊκά», δηλαδή την ιστορία της Ρώμης. Άρχιζε από την ίδρυση της πόλης και έφτανε μέχρι και τον δεύτερο μ.Χ. αιώνα, επιδιώκοντας να δώσει μια κατά το δυνατόν πλήρη εικόνα της πρώτης χιλιετίας της ρωμαϊκής ιστορίας.
Για την κατάταξη του υλικού του χρησιμοποίησε όχι το χρονολογικό αλλά το εθνογραφικό κριτήριο. Παρακολουθεί δηλαδή τις διαδοχικές ρωμαϊκές κατακτήσεις και, για να μη διασπά την τοπική ενότητα, δίνει κατά τη σειρά των κατακτήσεων αυτών την ιστορία των λαών (κυρίως της Μεσογείου αλλά και των άλλων) που αφομοιώθηκαν από το ρωμαϊκό κράτος.
Κατά τη μαρτυρία του πατριάρχη Φωτίου, η «Ιστορία του Αππιανού» χωριζόταν σε είκοσι τέσσερα βιβλία (τα περισσότερα επιγράφονται με το όνομα του λαού τον οποίο αφορά η εκάστοτε αφήγηση). Από αυτά σήμερα σώζονται σε μορφή που μπορούμε να χαρακτηρίσουμε σχεδόν ακέραιη έντεκα βιβλία. […]
(από την εισαγωγή του βιβλίου)Ο Αππιανός γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια κατά τα τέλη του πρώτου μ.Χ. αιώνα, πιθανότατα περί το 100 μ.Χ. Ανέλαβε διοικητικά αξιώματα στη γενέτειρά του και αργότερα, εγκατεστημένος στη Ρώμη και ως Ρωμαίος πολίτης, άσκησε καθήκοντα συνηγόρου σε δίκες ενώπιον των αυτοκρατόρων για να προαχθεί εν τέλει σε αυτοκρατορικό επίτροπο. Το έτος του θανάτου του δεν είναι γνωστό, πιθανολογείται όμως ότι έζησε μέχρι περίπου το 165 μ.Χ.
Συνέγραψε τα Ρωμαϊκά, δηλαδή την ιστορία της Ρώμης από την ίδρυση της πόλης μέχρι και τον δεύτερο μ.Χ. αιώνα. Για την κατάταξη του υλικού του χρησιμοποίησε όχι το χρονολογικό αλλά το εθνογραφικό κριτήριο. Η Ιστορία του Αππιανού χωριζόταν σε είκοσι τέσσερα βιβλία. Από αυτά σήμερα σώζονται σχεδόν ακέραια έντεκα βιβλία με αφήγηση για τους λαούς που σχετίστηκαν με τους Ρωμαίους και τα πέντε που έγραψε για τους Εμφυλίους Πολέμους. Από άλλα διαθέτουμε μικρότερα αποσπάσματα οφειλόμενα σε βυζαντινές επιτομές.
Ο Αππιανός δίνει μιαν αφήγηση γεγονότων μάλλον παρά μιαν εμβάθυνση στο ιστορικό γίγνεσθαι. Αξιόπιστος γενικά, δίνει συχνά τις εκδοχές όλων των εμπλεκόμενων σε ένα γεγονός μερών, παραθέτει διασταυρώσεις των ίδιων συμβάντων από διάφορες πηγές και αποθησαυρίζει πολύ και αξιόλογο υλικό για κρίσιμες ιστορικές περιόδους, ιδίως για τους Εμφυλίους Πολέμους.

Συγγραφέας : Αππιανός
Μεταφραστής : Φιλολογική Ομάδα Κάκτου
Εκδότης : Κάκτος
Έτος έκδοσης : 2007
ISBN : 960-352-565-0
Σελίδες : 180
Σχήμα : 21χ13
Κατηγορίες : Ιστοριογραφία, Λατινική
Σειρές : Αρχαία Ελληνική Γραμματεία: Οι Έλληνες

Τιμή σε ιστοσελίδες: 5.96 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.