Άγραφες ιστορίες του τόπου μας

Περιγραφή
Ανέκαθεν μου άρεσε η ιστορία. Όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και γενικότερα. Με συγκινούσε όμως πολύ και η τοπική ιστορία και κατ’ επέκταση η λαογραφία και οι παραδόσεις του λαού. Γι’ αυτό σε όποιο μέρος κι αν βρισκόμουνα, δεν αρκούμουν μόνο στις εξωτερικές ομορφιές και φυσικές καλλονές του τόπου, αλλά προσπαθούσα να εμβαθύνω, εξετάζοντας και μελετώντας τη ζωή και τις παραδόσεις του συγκεκριμένου χώρου, της μικρής τοπικής κοινωνίας, για να καταλάβω καλύτερα το χαρακτήρα, τη νοοτροπία και την κουλτούρα του. Κάθε κοινωνία έχει τον δικό της τρόπο σκέψης και το δικό της τρόπο αντίδρασης στα διάφορα γεγονότα και ερεθίσματα. Που φυσικά δεν είναι υποχρεωτικό να ταιριάζουν ή να συμφωνούν με τη δική μας σκέψη, ούτε με τη δική μας αντίδραση. Είναι κάτι που διακρίνει τον κάθε λαό και τον ξεχωρίζει από τους άλλους. Κι όλα αυτά είναι συνάρτηση των καταβολών που κουβαλάει…
Γι’ αυτό, όταν κάτι μου έκανε εντύπωση ή με παραξένευε, προσπαθούσα να το συλλέξω και να το καταγράψω αν ήτανε και όποτε ήτανε μπορετό. Και για το σκοπό αυτό, κράταγα κάποιες σημειώσεις που και που.
Η μελέτη της τοπικής ιστορίας και των παραδόσεων ενός λαού, πιστεύω, μας βοηθάει να εμβαθύνουμε καλύτερα στην ψυχοσύνθεσή του, αλλά και στην πληρέστερη κατανόηση της γενικότερης ιστορίας. Γιατί αυτή (η τοπική), είναι το βάθρο πάνω στο οποίο θα πατήσει και θα στηριχτεί η γενική ιστορία. Και αυτό θα μας βοηθήσει να την αγαπήσουμε περισσότερο. […]
(από το προλογικό σημείωμα του συγγραφέα)Ο Αλέκος Κων. Παπαγιάννης γεννήθηκε στη Νεστάνη Αρκαδίας (Τσιπιανά) το 1933. Τελείωσε το δημοτικό στη Νεστάνη και στη συνέχεια το Α΄ Γυμνάσιο Τρίπολης. Σπούδασε στη Παιδαγωγική Ακαδημία Τρίπολης. Μετεκπαιδεύτηκε στη Σχολή Επιμορφώσεως Λειτουργών Δημοτικής Εκπαίδευσης, απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα.
Με την ποίηση άρχισε να ασχολείται από το γυμνάσιο. Παράλληλα έγραφε μικτά άρθρα στη εβδομαδιαία εφημερίδα “Αρκαδικά Νέα” της Τρίπολης. Έχει συνεργαστεί στο παρελθόν ή συνεργάζεται με πολλές εφημερίδες και περιοδικά.
Ασχολείται με τη λαογραφία και την ιστορία του τόπου του και της ευρύτερης περιοχής της Πελοποννήσου και έχει δημοσιεύσει σχετικά άρθρα σε διάφορα έντυπα (όπως στα “Αρκαδικά” του ιστοριοδίφη Θάνου Βαγενά), καθώς και στην εφημερίδα “Νεστάνη” που εκδίδει από το 1985. Επίσης, ασχολείται με τη λογοτεχνία με την ευρύτερη έννοια. Έχει γράψει πολλά παιδαγωγικά άρθρα, δημοσιευμένα τα περισσότερα σε παιδαγωγικά περιοδικά (όπως “Το σχολείο και το σπίτι” κ.ά.) ή σε εφημερίδες.
Επίσης έχει γράψει δυο θεατρικά έργα, ένα πατριωτικό και ένα αισθηματικό, καθώς και ένα οδοιπορικό για τη Μάνη.
Στο παρελθόν έχει εκδώσει δύο ακόμα εφημερίδες, μια τοπική και μια μαθητική “Μαθητικά Νιάτα”.

Συγγραφέας: Παπαγιάννης Αλέκος Κ.
Εκδότης: Φύλλα
Έτος έκδοσης: 2006
ISBN: 960-8462-51-7
Σελίδες: 505
Σχήμα: 25χ17
Κατηγορίες: Λαογραφία, Ελληνική

Τιμή σε ιστοσελίδες: 23.70 €