Άγραφα

Περιγραφή
Ανάμεσα στον Ταυρωπό και τον Αχελώο, εκτείνονται δύο παράλληλες βουνοσειρές, τα δυτικά και τα ανατολικά Άγραφα και ανάμεσά τους ρέει ο Αγραφιώτης, παραπόταμος του Αχελώου.
Τα δυτικά Άγραφα σχηματίζουν μια στενή κορυφογραμμή με ψηλότερο σημείο την απόκρυμνη Φτέρη 2126μ. και δύο ακόμα βραχύτερους κλάδους που αγκαλιάζουν τις δύο αγριότερες κοιλάδες του όλου συγκροτήματος: την κοιλάδα του Ασπρορέματος και εκείνης της Φτέρης.
Τα ανατολικά Άγραφα είναι μακρύτερα και πιο διακλαδισμένα. Σχηματίζουν ένα σύμπλεγμα εντυπωσιακών κορυφών στα βόρεια, με το Μπορλέρο, την Πλάκα, το Φλυτζάνι και τους Πέντε Πύργους (βλ. χάρτης βορείων Αγράφων), ενώ η ψηλότερη κορυφή τους, το Σβόνι, δεσπόζει πάνω από τον ξακουστό βοσκότοπο της Νιάλας. […]
Η σειρά «Topo» αποτελεί το τελευταίο βήμα στη μακρόχρονη πορεία εξέλιξης των χαρτογραφικών εργασιών της «Ανάβασης».
Η σειρά «Τopo» περιλαμβάνει χάρτες σε κλίμακες 1:100.000, 1:50.000, 1:25.000 και 1:10.000. Οι χάρτες είναι κατασκευασμένοι στο Ελληνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ 87), το εθνικό γεωδαιτικό σύστημα που εφαρμόστηκε για να καλύψει τις ανάγκες των μεγάλων προγραμμάτων κτηματογράφησης και χαρτογράφησης της χώρας.
Θεωρώντας ότι ο χάρτης είναι ένα εργαλείο από το οποίο κάποιες φορές εξαρτάται η ασφάλεια του χρήστη, η «Ανάβαση» προσπαθεί να προσφέρει το καλύτερο και ακριβέστερo χαρτογραφικό υλικό. Έτσι όλες οι εργασίες (κατασκευή των υποβάθρων, συλλογή και αποτύπωση των στοιχείων πεδίου, τελική χαρτοσύνθεση) γίνονται με καθορισμένες και αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας και πιστότητας, που εξασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια για τις συγκεκριμένες κλίμακες.
Στη σειρά «Topo» της «Ανάβασης» εμφανίζονται δύο συστήματα συντεταγμένων:
-O κάναβος τετραγωνισμού ανά 1 χλμ. στο Ελληνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς. Είναι ένα πλήρες ορθογώνιο πλέγμα (πορτοκαλί γραμμές). Οι προβολικές συντεταγμένες του ΕΓΣΑ, είναι εκφρασμένες σε μέτρα.
-Oι σταυροί των γεωγραφικών συντεταγμένων ανά 1 πρώτο λεπτό στο WGS84. Είναι τα σημεία τομής μεσημβρινών-παραλλήλων του παγκόσμιου γεωδαιτικού συστήματος αναφοράς που έχουν προβληθεί πάνω στο χάρτη.
Αν χρησιμοποιείτε το χάρτη σε συνδυασμό με GPS μπορείτε να εντοπίζετε τη θέση σας βάσει των συντεταγμένων που σας δίνει το GPS χωρίς να του αλλάξετε καμία ρύθμιση.

Συγγραφέας : Αδαμακόπουλος Τριαντάφυλλος, Ματσούκα Πηνελόπη
Εκδότης : Ανάβαση
Έτος έκδοσης : 2004
ISBN : 960-8195-62-4
Σελίδες :
Σχήμα : 23χ12
Κατηγορίες : Ελλάς – Χάρτες, Πεζοπορία
Σειρές : Topo 50, Central Greece

Τιμή σε ιστοσελίδες: 5.35 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.