Άγγελοι

0
(0)

Περιγραφή
Επιλέξαμε για θέμα του φετινού μας ημερολογίου μία άυλη και αγαπημένη μορφή: τον Άγγελο! Τον αγγελιαφόρο των θεών, τις αγγελικές μορφές που επιζητούμε στους πόνους μας ή που λατρεύουμε την περίοδο της ευτυχίας μας τους αρχαγγέλους του Θεού, τους εκπροσώπους της δικαιοσύνης, αυτή τη θεϊκή γέφυρα ανάμεσα στον κόσμο τον υπαρκτό και το επέκεινα, τον άγνωστο και φοβερό χώρο που πλάθουμε με την πίστη, τους φόβους, τις αγωνίες ή τα όνειρά μας. Κοντά μας βρίσκονται πάντα απτές και άυλες παρουσίες οι Αρχές, οι Δυνάμεις, οι Εξουσίες, οι Άγγελοι και οι Αρχάγγελοι, οι θεϊκοί αγγελιαφόροι, οι φτερωτές μορφές που είναι οικείες και έρχονται από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Ακόμα και ο “εξαποδώ”, ο Διάβολος, είναι ο έκπτωτος Άγγελος, η φτερωτή μορφοποίηση των φόβων μας.
Η χριστιανική τέχνη, ουσιαστικά αφηγηματική και αναπαραστατική, από νωρίς εικονογραφεί το άυλο και ασώματο. Οι έξοχες εικόνες και πάσης φύσεως μορφές των αρχαγγέλων, των αγγέλων, των Χερουβείμ, που εντοπίζουμε σε πλείστα έργα των συλλογών του Μουσείου μας, δείχνουν εύγλωττα αυτόν τον εικονογραφικό πλούτο, αποτυπωμένα με το πινέλο του Ρίτζου, τη βελόνα της κεντήστρας ή το σφυρί του ασημουργού.
Όλες αυτές οι πανέμορφες φτερωτές μορφές ας είναι μια γέφυρα αγάπης, ένα σύμβολο, μια ευχή για ένα καλύτερο και δημιουργικό 2009.
Θερμές είναι οι ευχαριστίες μου στον ιστορικό Στάθη Γκότση, που επιμελήθηκε με γνώση και αγάπη αυτό το ημερολόγιο. Πολλές είναι οι ευχαριστίες μου στο Γραφείο Εκδόσεων, για την εξαιρετική εργασία του, καθώς και στο Γραφείο Επικοινωνίας, για τη διακίνηση και προβολή της έκδοσης. Όπως πάντα ευχαριστώ θερμά το Σύλλογο Φίλων του Μουσείου μας για τη συνεργασία μας και τη συνεισφορά στην έκδοσή του.
δρ. Δημήτριος Κωνστάντιος,
Διευθυντής του Βυζαντινού & Χριστιανικού ΜουσείουΟ Στάθης Γκότσης σπούδασε ιστορία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εργάζεται από το 1991 στο Υπουργείο Πολιτισμού, αρχικά στο Κέντρο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και από το 2000 στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, όπου από το 2002 είναι υπεύθυνος του Γραφείου Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.

Συγγραφέας: Γκότσης Στάθης
Μεταφραστής: Ελευθερίου Μιχάλης, Μπούμπουλη Φανή
Επιμελητής: Γκότσης Στάθης
Εκδότης: Υπουργείο Πολιτισμού. Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
Έτος έκδοσης: 2008
ISBN: 960-214-794-6
Σελίδες:
Σχήμα: 21χ22
Κατηγορίες: Ημερολόγια, Άγγελοι

Τιμή σε ιστοσελίδες: 4.45 €

Πόσο ενδιαφέρον ήταν αυτό το βιβλίο;

Κάντε κλικ σε ένα αστέρι για να το βαθμολογήσετε!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Καταμέτρηση ψήφων: 0

Καμία ψήφος μέχρι στιγμής! Γίνετε ο πρώτος που θα βαθμολογήσει αυτό το βιβλίο.