Άβελ και Λίζα

Περιγραφή
Η Λίζα ξύπνησε πριν από το ξυπνητήρι. Πριν από τον άντρα της, πριν από τα παιδιά τους, πριν από το Βελιγράδι, όπου βρίσκεται και πάλι. Δεν ανοίγει τα μάτια της. Η πόλη από την οποία ήρθε δεν είναι η ίδια μ’ αυτήν που ξυπνάει. Ο χρόνος στον οποίο βρισκόταν είναι κάποιος άλλος, που μοιάζει περισσότερο με μη χρόνο.
Απόψε τη νύχτα ο Άβελ δεν ήταν στην Πρίστινα. Ήταν εκεί όπου το φως και το σκοτάδι είναι ένα, όπου το πλήθος μαζεύεται στην πλατεία χορεύοντας και γελώντας. Τώρα ζει στο χείλος του παρόντος. Ακόμα λίγο και θα πέσει σ’ αυτό σαν στην άβυσσο. Άλλοι ξυπνούν από έναν εφιάλτη για να αντικρίσουν την πραγματικότητα, ο Άβελ ξυπνάει στον εφιάλτη – για να συναντήσει την πραγματικότητα.
Ένα βιβλίο για τις τραγικές τύχες του Αλβανού Άβελ και της βελιγραδέζας Λίζα, θυμάτων της συλλογικής τρέλας. Ένα μυθιστόρημα για τα βαλκανικά μίση και τη βία, για τον εθνικιστικό φανατισμό, για την ηθική, και κάθε άλλη, εξαθλίωση.Ο Βίντοσαβ Στεβάνοβιτς γεννήθηκε το 1942 στο Τσβετόγιεβατς της Σερβίας. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου. Εργάσθηκε ως διευθυντής του μεγαλύτερου εκδοτικού οίκου της Γιουγκοσλαβίας (Prosveta) από το 1970 ώς το 1991. Από το 1991 ώς το 1993 έζησε αυτοεξόριστος στην Αθήνα και, εν συνεχεία, εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου ζει μέχρι σήμερα. Έχει εκδόσει επτά μυθιστορήματα, τρεις συλλογές διηγημάτων, τρία θεατρικά έργα και μία βιογραφία του Μιλόσεβιτς. Το μυθιστόρημα “Διαθήκη” (1986) έκανε, μέσα σε οκτώ μήνες, δέκα διαδοχικές ανατυπώσεις (60.000 αντίτυπα), η επιτυχία όμως αυτή ενόχλησε τη λογοκρισία, η οποία απαγόρευσε την κυκλοφορία του με το σκεπτικό ότι ο συγγραφέας παρουσίαζε με μελανά χρώματα την κατάσταση στη χώρα του. Η “Διαθήκη” βραβεύτηκε ως βιβλίο της χρονιάς και, αργότερα, ως βιβλίο της δεκαετίας στη Γιουγκοσλαβία. Τα μυθιστορήματα “Χιόνι στην Αθήνα”, “Η νήσος των Βαλκανίων”, “Ο Χρήστος και τα σκυλιά” γράφτηκαν στην Αθήνα. Ο Στεβάνοβιτς έχει τιμηθεί με τα σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία της χώρας του. Έργα του έχουν μεταφραστεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες.

Συγγραφέας: Stevanovic Vidosav
Μεταφραστής: Μαυροειδή Ζώγια
Εκδότης: Μεταίχμιο
Έτος έκδοσης: 2006
ISBN: 960-455-103-5
Σελίδες: 193
Σχήμα: 20χ13
Κατηγορίες: Σερβική πεζογραφία – Μυθιστόρημα
Σειρές: Βαλκάνιοι Συγγραφείς

Τιμή σε ιστοσελίδες: 7.73 €