Ρουμπίνι στον αφαλό

Περιγραφή
Τοποθετημένο στον μεσαίωνα κατά τη διάρκεια της σύντομης αλλά λαμπερής ηγεμονίας των Νορμανδών βασιλιάδων στη Σικελία, το “Ρουμπίνι στον αφαλό” είναι μια ιστορία στην οποία οι συγκρούσεις του παρελθόντος προοιωνίζονται το παρόν. Το μυθιστόρημα ξεκινά στο Παλέρμο, στο οποίο Λατίνοι και Έλληνες, Άραβες και Εβραίοι ζουν μαζί σε ασταθή αρμονία. Ο Θέρσταν Μπωσάν, χριστιανός γιος ενός Νορμανδού ιππότη, εργάζεται για τον Γουσούφ, έναν Άραβα μουσουλμάνο, στην κεντρική οικονομική υπηρεσία του παλατιού, μια δουλειά που περιλαμβάνει τη διαχείριση εκβιασμών και δωροδοκιών, και τη συλλογή μυστικών πληροφοριών για τον βασιλιά.
Όμως η ειρήνη και η ευημερία του βασιλείου απειλούνται, και από εσωτερικούς και από εξωτερικούς παράγοντες. Φημισμένος για την αφοσίωσή του αλλά και διχασμένος ανάμεσα στα ιδανικά της ιπποσύνης και στη σκληρή πολιτική πραγματικότητα της πολυτάραχης εποχής του, ο Θέρσταν πρόκειται να ξεσκεπάσει τις συνωμοσίες που εξυφαίνονται με στόχο τον βασιλιά του. Η συνάντησή του με δύο γυναίκες, την αγάπη των εφηβικών του χρόνων απ’ τη μια και μια πλανόδια χορεύτρια απ’ την άλλη, θα τον βοηθήσει να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με το παρελθόν του, την παιδεία του αλλά και με τον κόσμο που τον περιβάλλει.
Με την εξαιρετική του πρόζα και τη χειμαρρώδη αφηγηματική ορμή που του έχουν χαρίσει την καθολική αναγνώριση, ο Μπάρυ Άνσγουωρθ μεταφέρει τον αναγνώστη σε ένα μακρινό παρελθόν γεμάτο πλάνες και μυστήριο, του οποίου οι φυλετικές και θρησκευτικές εντάσεις μας ακολουθούν ως σήμερα.Ο Μπάρυ Άνσγουωρθ (1930-2012) γεννήθηκε σ’ ένα χωριό του Ντάραμ. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Έζησε πολλά χρόνια στην ανατολική Μεσόγειο και δίδαξε αγγλικά στην Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη. Το πρώτο του βιβλίο “Ο συνεταιρισμός” (“The Partnership”) εκδόθηκε το 1966. Ακολούθησαν τα βιβλία “Οι Έλληνες έχουν τη σωστή λέξη” (“The Greeks Have a Word for It”, 1967), “Η κρυψώνα” (“The Hide”, 1970) και “Το δώρο του φεγγαρόπληκτου” (“Mooncranker’s Gift”) που κέρδισε το βραβείο Χάινεμαν το 1973 για “την ευαισθησία της γραφής και τον πλούτο της εμπειρίας”. Έγραψε επίσης “Το νησί του Πασχάλη” (“Pascali’s Island”) που ήταν υποψήφιο για το βραβείο Μπούκερ το 1980 και στη συνέχεια γυρίστηκε ταινία, την “Πέτρινη Παρθένο” (“Stone Virgin”, 1985), καθώς και τα έργα “Ζάχαρη και ρούμι” (“Sugar and Rum”, 1990), “Η οργή του γύπα” (“The Rage of the Vulture”, 1991), “Ιερή πείνα” (“Sacred Hunger”, βραβείο Booker, 1992), “Θρησκευτικό δράμα” (“Morality Play”, υποψήφιο για το Booker του 1995), “Ακολουθώντας τον Αννίβα” (“After Hannibal”, 1996), κ.ά. -συνολικά 17 μυθιστορήματα. To 2011 επισκέφθηκε για τελευταία φορά τη χώρα μας, προσκεκλημένος από το Αμερικανικό Κολέγιο, για να δώσει διάλεξη με θέμα “Ιστορία και μυθοπλασία”. Πέθανε στην Ιταλία, όπου ζούσε μόνιμα τα τελευταία χρόνια, στις 5 Ιουνίου 2012, σε ηλικία 81 ετών. Από τις εκδόσεις Νεφέλη έχουν εκδοθεί τα βιβλία του “Το νησί του Πασχάλη”, “Ιερή πείνα”, “Θρησκευτικό δράμα”, “Τα τραγούδια των βασιλέων”, “Χάνοντας τον Νέλσον”, “Ρουμπίνι στον αφαλό”, από τις εκδόσεις Πατακη το μυθιστόρημα “Η γη των θαυμάτων” και από τις εκδόσεις Καστανιώτη το “Μετά τον Αννίβα”.

Συγγραφέας: Unsworth Barry 1930-2012
Μεταφραστής: Ηλιοπούλου Ελένη
Εκδότης: Νεφέλη
Έτος έκδοσης: 2007
ISBN: 960-211-841-5
Σελίδες: 488
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Αγγλική πεζογραφία – Μυθιστόρημα, Ιστορικό μυθιστόρημα
Σειρές: Σύγχρονη Ξένη Πεζογραφία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 5.00 €