Καραολής και Δημητρίου

Περιγραφή

Όσα ακολουθούν ας διαβαστούν ως συνέχεια ενός κειμένου του 2006, το οποίο περιέλαβαν οι εκδόσεις Αιγαίον και ο Βάσος Φτωχόπουλος το 2011 σ’ ένα βιβλίο με τίτλο ΚΑΡΑΟΛΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, με πρώτο ένα κείμενο του Αλμπέρ Καμύ και τρίτο ένα του Κωνσταντίνου Χολέβα. Η ανθολόγηση αυτή με παρακίνησε να ψάξω να βρω μήπως υπήρχε κάτι περισσότερο πάνω στο ίδιο θέμα ν’ αναδείξω. Το φορτίο του παρελθόντος, όμως, ήταν βαρύ. Πολλή μελάνη είχε χυθεί ήδη, από πένες ικανές μάλιστα, που περιέγραψαν άριστα τις συνθήκες και τη γενναιότητα με την οποίαν τα δύο παλληκάρια βάδισαν το 1956 προς τον θάνατο. Κι εκεί που έτεινα να συμπεράνω πως δεν απομένει κάτι σημαντικό να προσθέσω, διέκρινα απροσδόκητα μία διέξοδο. Την ιδέα μου την έδωσε ένα ειδησάριο της εποχής, το οποίο έθεσε υπ’ όψιν μου ο φίλος δημοσιογράφος Στέλιος Κούκος, της εφημερίδας “Μακεδονία”. Ένα ειδησάριο εκ πρώτης όψεως ασήμαντο, το οποίο όμως διέθετε μία λανθάνουσα δυναμική που, όταν τη διέκρινα με βοήθησε να βρω τη διέξοδο που αναζητούσα. Τι έλεγε αυτό το ειδησάριο; Ότι λίγον καιρό μετά από την εκτέλεση του Μιχαλάκη Καραολή και του Αντρέα Δημητρίου, οι αιθουσάρχες της Θεσσαλονίκης, θέλοντας κι αυτοί να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για τη φρικτή πράξη, έλαβαν την απόφαση να μην επιτρέπουν την είσοδο Εγγλέζων στους κινηματογράφους τους. Τους κήρυτταν, με άλλα λόγια, ανεπιθύμητους και ας απέβαινε εις βάρος της τσέπης τους ο λόγος της εθνικής υπερηφάνειας, ο οποίος τους παρακίνησε.

Ο Κρίτων Σαλπιγκτής γεννήθηκε το 1947 στην Θεσσαλονίκη, όπου και ζει. Από το 1978 έως το 2007 αρθρογράφησε σε περιοδικά (Γιατί, Εντευκτήριο, Κανονάκι, Cine 7), σε κινηματογραφικά φύλλα (Fix Carre, Εξώστης, Πρώτο Πλάνο) και σε εφημερίδες (Θεσσαλονίκη, Μακεδονία, Ελευθεροτυπία).
Μυθιστορήματα: “Το Ξύπνημα του Γίγαντα”, εκδ. Νεφέλη, 1991 και “Ο τερματοφύλακας που σφύριζε “, εκδ. Παρατηρητής 1994, με εικονογράφηση και των δύο από τον Γιώργο Ακοκαλίδη (τα οποία αποτελούν τους δύο τόμους της σειράς ο Πουρός ΗΡΩΣ, η οποία αποτελεί συνδυασμένη παρωδία της ελληνικής πολιτικής σκηνής και του Μικρού ΗΡΩΑ), ενώ ως σύμβουλος του Τάσου Κοντέλη συνέβαλε στην συγγραφή του αστυνομικού “Σφαίρες Σωκράτη, όχι Κώνειο”, εκδ. Κέδρος, 2004.
Νουβέλα: “Τελευταίο Δρομολόγιο – Μια ιστορία του Αστυνόμου Μπέκα”, εκδ. Αιγαίον, 2012, με εικονογράφηση του Γιώργου Ακοκαλίδη, έκδοση αφιερωμένη στη μνήμη του δημιουργού του Αστυνόμου Μπέκα, Γιάννη Μαρή (ψευδώνυμο του Γιάννη Τσιριμώκου, μετά από άδεια του υιού του Άγγελου).
Ανθολογημένα κείμενά του δημοσιεύτηκαν στα βιβλία: “Στα γήπεδα η πόλη αναστενάζει”, εκδ. Ιανός 1999 και “Καραολής και Δημητρίου: Η εκτέλεση που συγκλόνισε την Ελλάδα”, εκδ. Αιγαίον 2011.
Δημιουργός της εκπομπής “Ο πατέρας και το τέρας της μητέρας” από την συχνότητα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Βορείου Ελλάδος (1988-89), η οποία υπήρξε τότε η δημοφιλέστερη χιουμοριστική.
Βιοπορίστηκε ως πολιτικός μηχανικός του Α.Π.Θ. στο ελεύθερο επάγγελμα, εκπονώντας αξιόλογες μελέτες του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, αφού πρώτα υπηρέτησε την θητεία του (1974-75) ως στρατιώτης, με καθήκοντα επιβλέποντος μηχανικού στον Έβρο της 104ης Διεύθυνσης Έργων Οχυρώσεως και με μελετητικά καθήκοντα της 737ης Διεύθυνσης Στρατιωτικών Έργων. Διακρίθηκε σε πανελλήνιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Δίδαξε ως ωρομίσθιος καθηγητής (1979-1985) στα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης.
Επιστημονικές εκδόσεις (ιδίοις αναλώμασιν, 1972) : “Το υδραυλικό πλήγμα” και “Ασκήσεις εδαφομηχανικής.”
Επιστημονικές δημοσιεύσεις: (α) περί κτηριοδομικού κανονισμού (1983), (β) περί θερμομονώσεως (1985) στο δελτίο του Πανελληνίου Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών.

Συγγραφέας: Σαλπιγκτής Κρίτων
Επιμελητής: Πτωχόπουλος Βάσος Ν., Μιχαηλίδου Ιόλη
Εκδότης: Αιγαίον (Κύπρος)
Έτος έκδοσης: 2014
ISBN: 978-9963-7183-9-9
Σελίδες: 118
Σχήμα: 20×12
Κατηγορίες: Βιβλιογραφία, Ελληνική

Τιμή σε ιστοσελίδες: 7.88 €