Η επιχείρηση των Ινδιών

Περιγραφή
“Τα πλοία σαλπάρουν απ’ τα λιμάνια, με τον άνεμο του ονείρου στα πανιά τους. Πολλοί ιστορικοί έχουν γράψει και θα γράψουν κι άλλα για την Ανακάλυψη του Χριστόφορου, φιλονικώντας για τις συνέπειές της.
Εγώ ο Μπαρτολομέο, ο αδελφός του, είμαι ο μόνος που τον ξέρει απ’ τα γεννοφάσκια του· είμαι ο μόνος που είδα την ιδέα του να γεννιέται και το πάθος του να φουντώνει. Αυτήν ακριβώς τη γέννηση, αυτήν ακριβώς την τρέλα θέλω να εξιστορήσω. Θα σου υπαγορεύσω, λοιπόν, τη δική μου αλήθεια, αγαπημένε μου μικρέ γραφέα Ιερώνυμε, κι εσύ θα την καταγράψεις με απόλυτη πιστότητα μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια.
Συνήθως, το μόνο που θυμόμαστε απ’ τα ταξίδια είναι ο προορισμός, λησμονώντας την απαρχή τους.
Ιερώνυμε, σαλπάρουμε! Πλώρη για Λισαβόνα, εκεί όπου ξεκίνησαν όλα”…
Ο Ερίκ Ορσενά μας προσκαλεί να επιβιβαστούμε στη δική του καραβέλα, την καραβέλα της μαγείας των λέξεων, για να μας αφηγηθεί τη συναρπαστική περιπέτεια της μεγάλης Ανακάλυψης του Χριστόφορου Κολόμβου.
“Κάβε βιβλίο είναι ένα νησί στο αρχιπέλαγος των συγγραφέων. Και “Η Επιχείρηση των Ινδιών” είναι το ωραιότερο νησί του Ερίκ Ορσενά”.
(Μπερνάρ Πιβό, “Journal du Dimanche”)Ο Eric Orsenna, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Erik Arnoult, είναι Γάλλος μυθιστοριογράφος και ακαδημαϊκός. Γεννήθηκε στο Παρίσι στις 22 Μαρτίου 1947.
Αφού σπούδασε φιλοσοφία, πολιτικές επιστήμες και κυρίως οικονομία, έγινε ερευνητής και καθηγητής στον τομέα των διεθνών χρηματιστηριακών και της αναπτυξιακής οικονομίας. Το 1981 έγινε σύμβουλος στο υπουργείο Συντονισμού και ασχολήθηκε με τις πρώτες ύλες και τις πολυμερείς διαπραγματεύσεις. Μετά τη θητεία του, από το 1983 έως το 1984, ως συμβούλου σε θέματα πολιτισμού του F. Mitterand, το 1985 διορίστηκε πάρεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και, εν συνεχεία, το 2000, σύμβουλος Επικρατείας. Είναι μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου Γαλλοφωνίας.
Για τα έργα του έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις. Το 1977 έλαβε το βραβείο Roger-Nimier για το βιβλίο “La vie comme a Lausanne” και το 1988 έλαβε το βραβείο Goncourt για το έργο του “L’exposition colonial”. Εξελέγη μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας το 1998.
Από τον Οκτώβριο του 2007 είναι επίτιμο μέλος του διοικητικού Συμβουλίου της Ecole Normale Superieure.

Συγγραφέας: Orsenna Eric
Μεταφραστής: Κολαΐτη Ρίτα
Εκδότης: Σύγχρονοι Ορίζοντες
Έτος έκδοσης: 2013
ISBN: 960-398-424-8
Σελίδες: 355
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Γαλλική πεζογραφία – Μυθιστόρημα
Σειρές: Ξένοι Συγγραφείς

Τιμή σε ιστοσελίδες: 11.43 €