Μικρός Τύπος: Το λογοτεχνικό περιοδικό

Περιγραφή
Στις σελίδες που ακολουθούν έχουν θησαυριστεί κείμενα τριανταπέντε περίπου ετών που κύριο θέμα τους έχουν να εξετάσουν στην θεωρία και την πράξη το Λογοτεχνικό Περιοδικό ως επιμέρους μορφή του εκδοτικού φαινομένου που με επιτυχία έχει χαρακτηριστεί στην διεθνή βιβλιογραφία και πρακτική ως Μικρός Τύπος (Small Press).
Η παραγωγή των συγκεκριμένων κειμένων είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την τριακονταπενταετή ενεργή ανάμιξη του συγγραφέα τους στην σύνταξη, έκδοση και κυκλοφορία λογοτεχνικών περιοδικών, ούτως ώστε η ματιά τους να έχει όλο εκείνο το προσωπικό ενδιαφέρον και την αναπόφευκτη μεροληψία του άνθρωπου που θέλει να μιλήσει για πράγματα που αγάπησε -και εξακολουθεί να αγαπά- με δημιουργικό πάθος, και αφιέρωσε σε αυτά σημαντικότατο κομμάτι της ζωής του.
Τα κείμενα αυτά συνεπώς, μακριά του ν’ αποτελούν μια ενιαία γενική και αφηρημένη ακαδημαϊκή διαπραγμάτευση του συγκεκριμένου εκδοτικού φαινομένου, λογοδοτούν σχεδόν πάντα στις ανάγκες της συγκυρίας. Έτσι εξηγείται και η μορφολογική πολυείδειά τους: ομιλίες, άρθρα, συνεντεύξεις, σχόλια, κριτικές – πράγματα που τα γεννούσαν συγκεκριμένες ανάγκες του καιρού κάθε φορά… Με τον τρόπο αυτό συγκροτήθηκε εκ των υστέρων μια εν προόδω δημόσια πνευματική αυτοβιογραφία ενός έκδοτη δοκιμαζόμενου σε μεγάλο βάθος χρόνου στην ίδια την εκδοτική πράξη· ταυτοχρόνως και σε κάποιο βαθμό, συντελέστηκε, μέσα από αυτή την ιδιαίτερη ματιά του ενεργού παρατηρητή τους, και μια καλειδοσκοπική υποκειμενική απεικόνιση σε πλήθος εκφάνσεις της ίδιας της πνευματικής ζωής των άλλων. […]
(από το προλογικό σημείωμα του συγγραφέα)O Γιάννης Πατίλης γεννήθηκε στην Aθήνα το 1947, με καταγωγή από την Περίστα Αιτωλοακαρνανίας. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Aθηνών και κατόπιν φιλολογία (τμήμα Bυζαντινών και Nεοελληνικών Σπουδών) στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Δούλεψε ως ασκούμενος δικηγόρος, υπάλληλος του OΠAΠ και των Eλληνικών Tαχυδρομείων, ως μεταφραστής και ως συντάκτης των εγκυκλοπαιδειών «Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάνικα» και «Δομή». Aπό το 1980 εργάζεται ως φιλόλογος στη δημόσια μέση εκπαίδευση. Yπήρξε συνιδρυτής και συνεκδότης μέχρι το τρίτο τεύχος, του περιοδικού «Tο Δέντρο» (1978) και συνιδρυτής και συνεκδότης των περιοδικών «Kριτική και Kείμενα» και «Νήσος: Μουσική και Ποίηση» (1983-1984). Aπό το 1986 εκδίδει το λογοτεχνικό περιοδικό «Πλανόδιον». Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε αρκετά περιοδικά και ανθολογίες στην Eλλάδα και το εξωτερικό. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.
Εργογραφία:
Α. Ποίηση
– «Ο μικρός και το θηρίο», Αθήνα, 1970
– «Αλλά τώρα, προσέχτε!», Αθήνα, 1973
– «Υπέρ των καρπών», Εγνατία, Θεσσαλονίκη, 1977
– «Κέρματα», Εγνατία, Θεσσαλονίκη, 1980
– «Μη καπνιστής σε χώρα καπνιζόντων (Ποιήματα 1970-1980)», Ύψιλον, 1982
– «Ζεστό μεσημέρι», Ύψιλον, 1984
– «Γραφέως κάτοπτρον», Ύψιλον, 1989
– «Ταξίδια στην ίδια πόλη (Ποιήματα 1970-1990)», Ύψιλον, 1993
– «Ακτή Καλλιμασιώτη και άλλα ποιήματα», Ύψιλον, 2009
Β. Mεταφράσεις στα αγγλικά
– «Camel of Darkness. Selected Poems (1970-1990)», Translated from the Greek by Stathis Gourgouris (Quarterly Review of Literature, Poetry Books Series, Volume XXXVI, Princeton 1997).
Γ. Επιμέλειες εκδόσεων
– Νίκου Β. Λαδά, «Αστροβατεί» (Πλέθρον, 1986)
– Άγγελου Θ. Σημηριώτη, «Τα Ποιήματα (1893-1943)», Τόμοι Α΄+Β΄ (με την Έλσα Λιαροπούλου), Πνευματικό Κέντρο Νέας Ιωνίας Αττικής, Νέα Ιωνία, 1995.
– καθώς και 83 τίτλοι βιβλίων των εκδόσεων «Πλανόδιον» (1990-2011).
(φωτογραφία: Κώστας Ορδόλης)

Συγγραφέας : Πατίλης Γιάννης
Εκδότης : Ύψιλον
Έτος έκδοσης : 2013
ISBN : 960-17-0329-2
Σελίδες : 285
Σχήμα : 21χ14
Κατηγορίες : Περιοδικές εκδόσεις

Τιμή σε ιστοσελίδες: 10.68 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.